Vaccinarea anti-covid-19: pionierat în UE și întreaga lume

În sfârșit se vede o luminiță la capătul tunelului! Într-o perioadă când era nevoie de o veste bună, știrea despre primul vaccin ce va putea fi folosit împotriva virusului SARS-CoV-2 dezvoltat de firma germană Biontech și partenerul american Pfizer, s-a răspândit cu viteză luminii. Datele disponibile arată că vaccinul are o rată de succes de 90% în protejarea de COVID-19 fiind testat în prezent pe un lot de 40.000 mii de participanți. Biontech și Pfizer vor solicita EMA o aprobare în regim de urgentă și ar putea fi utilizat din primul trimestru din 2021. Acest vaccin se administrează intramuscular în două doze, la interval de 1 lună, și trebuie păstrat la temperatură scăzută de -70 grade Celsius. Pfizer a dezvoltat propria ladă frigorifică în care pot fi păstrate la această temperatură, 5000 de doze, timp de 10 zile.

În lume sunt în lucru încă 170 de vaccinuri iar dintre acestea 6 se află în fază avansată de cercetare, de exemplu cele de la AstraZeneca (cu Oxford University), Moderna, Novavax și Janssen (Johnson&Johnson). Vaccinul firmei Moderna, testat pe un lot de 30.000 de participanți.  oferă protecție împotriva #COVID-19 de 95%, și poate fi păstrat la -20 grade Celsius timp de 6 luni și într-un frigider obișnuit timp de 1 lună.

Dar, greul abia acum începe…Vaccinarea împotriva noului coronavirus va fi cea mai mare campanie de vaccinare din istoria UE, un pionierat logistic fără precedent. Operațiunea va presupune rezolvarea aspectelor legate de costuri, producere (miliarde de doze…), depozitare, distribuire, transport, siguranță (se așteaptă acțiuni de protest și atacuri din partea antivacciniștilor având că scop distrugerea vaccinului și a locurilor special amenajate pentru imunizare), informare, complianța populației, administrare – de cine? și, în prima instanță, cui? -, înregistrarea vaccinaților/rapeluri, evaluarea eficacității… Ca urmare, în unele state UE a început brainstorming-ul și se fac pregătiri pentru această complexă acțiune de vaccinare în masă.

În Regatul Țărilor de Jos, autoritățile, care au dobândit și vor utiliza experiența din alte mega campanii de vaccinare, au făcut deja primele anunțuri și demersuri:

– Ministerul Sănătății a anunțat că planul de vaccinare anti-corona va fi gata în luna decembrie anul curent.

– Până la validarea primului vaccin s-ar putea să mai treacă câteva luni, cea mai optimistă data de începere a imunizării este sfârșitul primului trimestru din 2021.

– Ritmul de vaccinare va depinde de disponibilitatea lui, existând riscul ca dozele comandate să nu sosească la timp, să fie sincope de aprovizionare; posibil ca la început să nu fie mai mult de 10.000 de vaccinați/lună.

– Pentru imunizarea anti-SASRS-CoV-2, pe lângă vaccinul Biontech/Pfizer, vor fi utilizate alte cinci vaccinuri.

– Unele vaccinuri nu sunt din punct de vedere logistic ușor de administrat anumitor categorii de populație, de exemplu vârstnicilor și celor cu boli grave, care nu se vor putea deplasa cu ușurință la o sală de sport sau la centru multifuncțional pentru a-l primi. Pentru aceștia, vaccinul Oxford&Astra Zeneca, care poate fi păstrat într-un frigider obișnuit este mai practic de utilizat decât cel Biontech/Pfizer.

– Durată imunizării este estimată de cel mult 1 an.

– Durată campaniei de vaccinare, astfel încât să creeze un nivel optim de imunizare în rândul populației generale, este estimată la cel puțin 1 an.

– Grupurile țintă și ordinea în care se va face imunizarea este încă subiect de discuție dar deocamdată ordinea ar putea fi: personalul medical, persoanele vârstnice, pacienții cu boli cronice/grave, copii și tinerii, personalul din alte instituții de importantă națională, și apoi restul populației.

– Administrarea va fi efectuată de medicii de familie (pentru început, pentru anumite categorii, de exemplu pentru persoanele în vârstă, care nu se pot deplasa cu ușurință sau cei instituționalizați), medicii de medicină muncii, din cabinetele școlare, asistenți medicali (activi dar și voluntari din rândul celor pensionați), personalul din cabinetele de consultații pentru copii (care efectuează vaccinările de programul de vaccinare național), dar și personal special instruit, la nevoie și din forțele armate.

– Încă nu se știe care dintre măsurile de prevenție (carantină, izolare, purtarea măștii, distanțarea fizică, dezinfecția), în ce măsură și cui vor fi recomandate sau impuse, populației (vaccinate și nevaccinate) în timpul și după campania de vaccinare.

– Întoarcerea la ‘’normalul’’ de dinainte de pandemie, s-ar putea să nu mai fie posibilă, și după imunizare anti-covid de succes (70% din populație) , să fie nevoie să regândim viață în colectivitate.

În Belgia și probabil in mai multe țări din UE vaccinarea anti-covid nu este obligatorie și va fi gratuită.

În Anglia, de la 1 decembrie 2020 vaccinul anti-COVID19 va putea fi administrat în 1200 de grupuri de practică de medicina familiei, în fiecare zi din săptămâna, iar Germania anunța că a planificat amenajarea a de cel puțin 60 de mega centre de vaccinare.

PS. Va urma, atât deocamdată, mai rămâne să fie omologate vaccinurile de EMA….se așteaptă la treilea val al pandemiei la începutul anului viitor, iar între timp virusul SARS-CoV-2 se mutează…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *