Despre Dacia Felix

Tongeren este cel mai vechi oraș al Belgiei situat nu departe de Maastricht și unul dintre primele orașe ctitorite de romani în zonă în jurul anului 10 i.e.n. Inițial regiunea fusese locuită de un trib celtic (Eburones) decimat de trupele lui Iulius Cezar. În locul lor s-au așezat Tungri, de trib de origine germanică, care împreună cu romanii au creat Atuatuca Tungrorum, actualul Tongeren.

În 1956 a fost deschis în acest orășel Muzeul Gallo-Romeins care adăpostește o bogată colecție de obiecte arheologice și organizează periodic expoziții intens vizitate. În 2011 a fost primul muzeu belgian desemnat Muzeul European al anului.

          

Actuală expoziție intitulată Dacia Felix. Het roemrijke verleden van Roemenie face parte din proiectul internațional EUROPALIA ROMÂNIA aflat la 27a ediție și va fi deschisă până pe 26 aprilie a.c. Obiectele expuse au fost oferite de câteva zeci de muzee românești, de Muzeul național de istorie din București, de Muzeul vaticanului din Roma și de muzee belgiene. Ele au fost grupate în așa fel încât să fie scoase în evidență identitatea și cultura popoarelor care și-au lăsat amprenta în istoria românilor: dacii, romanii, geții, scitii, celții, tracii.

Prin așezarea să geografică și prin bogății (mai ales aurul, râvnit de împărații români), ă (care înseamnă ‘’fericită și bogată’’) a fost locul de întîlnire dintre culturi și civilizaztii și aceste aspect sunt bine reliefate de alegerea pieselor arheologice expuse. Expoziția scoate în evidența prin mijloace audiovizuale momentele importante din istoria Daciei Felix și piesele arheologice de mare valoare culturală, artistică și istorică. Inedit este accesibilitatea pentru copii, informați printr-un sistem audio separat de cel pentru adulți și desigur posbilitatile de selfie cu obiectele cele mai reprezentative. În Bachus, bistroul muzeului, se vor putea servi în anumite zile preparate culinare românești, și în Tongeren se organizează evenimente satelit dedicate culturii românești (expoziție de afișe, workshop-uri creative cu măști pentru copii, proiecții de filme). Biletele sunt valabile pentru a vizita gratuit o altă expoziție cu obiecte arheologice românești de valoare (printre care Gânditorul de la Cernavodă-Hamangia) intitulată Roots-De beschavingen van de beneden Donau, în Muzeul Le Grand Curtius din Liege.

Expansiunea Imperiului Roman în Europei a creat prima Uniune Europeană și la vremea respectivă un cetățean din Tongeren și unul din Ulpia Traiana Sarmizegetusa, capitală Daciei, se puteau de fapt considera cetățeni romani, ai imperiului. Monedele cu chipul lui Traianus Decius, au fost predecesorul euro, drumurile și podurile construite de romani, prima rețea de transport comunitară iar armată romană, se poate asemui prin diversitate cu trupele NATO.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *