Plecând de la motto-ul No science should be locked behind paywalls! o coaliție de scriitori și cercetători europeni și-au propus că începând din 2020 publicațiile științifice să poată fi accesate gratuit prin reviste și platforme pe internet cu open-access.
cOAlition S (cu S de la Shock Solution for Science) și-a propus să facă lobby pentru ca universitătile să nu mai plătească sume exorbitante pentru abonamente la revistele medicale iar finanțările pentru cercetarea științifică din bani publici să ajungă în mare măsură la edituri. Ce beneficii pe termen lung ar aduce accesul necondiționat la publicațiile științifice? cOAlition S crede că acestea ar fi: relevanță socială a publicațiilor științifice mai ridicată decât în prezent, reducerea ego-ului științific al autorilor, apariția de metode noi și incitante de cercetare. Coaliția europeană are un trimis special, special envoy open access și dorește să se transforme într-una mondială și să include tări care și-au manifestat deja interesul fată de Planul S, precum SUA, Mexic, Canada, India, Africa de Sud, Japonia.
În prezent în Uniunea Europeană, 35% dintre publicațiile științifice sunt cu open access, incluse fiind și cele hibride. Se intenționează introducerea unui sistem de identificare, un Spotify, pe bază unei etichete atașată fiecărui articol, un identifier.
Open access se dorește a fi mai mult decât acces gratuit și ușor la articolele științifice. Astfel, numărul publicațiilor științifice ar trebui redus, nu va mai conta numărul de articole ci calitatea lor (pentru a reduce publicare fragmentată a rezultatelor unei cercetări), și se va acordă importanță, creditare, nu numai autorului științific dar și echipei științifice, ce poate însemna, manageri, tehnicieni, statisticieni, s.a.
Planurile de viitor privind open access la articolele științifice sunt ambițioase și încurajează multidisciplinaritatea și implementarea cercetării în societate. Un rol important în implementarea Planului S îl au universitățile și institutele de cercetare care ar trebui să accepte și să includă în funcționarea sistemului lor de valori unele schimbări care să facă posibilă funcționarea open access.