Portretul unei doamne

Anul acesta se împlinesc 80 de ani de la înființarea Muzeului Kröller-Müller situat în mijlocul Parcului Național “De Hoge Veluwe” din Olanda. El a fost deschis în 1938 și își datorează existența Helenei Muzeului Kröller-Müller (1869-1939) fiică unui industriaș german căsătorită în 1888 cu olandezul Anton Kroller. Faima muzeului este datorată prezenței unei bogate colecții de pictură, în cadrul căreia locul central îl ocupă Vincent van Gogh. Alături de el sunt expuși Georges Seurat, Pablo Picasso, Piet Mondrian, Constantin Brâncuși și mulți alții. Muzeul are una dintre cele mai întinse grădini de sculptură din Europa.

La aniversarea de 25 de ani a căsătoriei, Helen Kroller-Muller a primit cadou de la soțul ei Anton două picturi: portretul Evei Calimachi-Catargi de Henri Fantin-Latour și Treurende oude man de Vincent van Gogh.

Despre tabloul Evei Calimachi-Catargi am mai scris pe 28 martie 2003, cu ocazia Anului van Gogh.

 

<< 150 de ani  ‘’VAN GOGH’’(2003 :ANUL Van Gogh)

VINCENT&HELENE

In duminica de 30 martie 2003 se implinesc exact 150 de ani de cand s-a nascut Vincent van Gogh. Evenimentul va fi celebrat timp de un an in Olanda , Belgia si Franta prin organizarea de numeroase activitati, de la clasicele expozitii de desene si pictura pana la plimbari cu bicicleta pe rute special presarate cu picturi si citate din Van Gogh, cu scopul de a-i face pe cei interesati sa priveasca natura din punctul de vedere al artistului.

Situat in inima Olandei, De Hoge Veluwe este cel mare mare parc national. Vincent van Gogh  nu l-a vizitat niciodata desi natura a fost marea sa sursa de inspiratie. Aici, in muzeul Kroller-Muller se alfa cea mai mare colectie particulara din lucrarile sale. Helene Kroller-Muller sub indrumarea muzeografului H.P Bremer a adunat timp de 20 de ani arta franceza si olandeza de sfarsit de secol nouasprezece si de inceput de secol douazeci. Ea a colectionat aproape 300 de lucrari Van Gogh dintre care 87 de picturi. Vincent a fost pentru Helene artistul ideal : o persoana ‘’aparte’’, cinstit, social, pasionat si autorul unor lucrari expresive si originale.

Prima pictura de Van Gogh pe care Helene a cumparat-o a fost ‘’Margine de padure’’

(‘’Bosrand’’)  despre care mult timp s-a crezut ca este un fals.Uitata mult timp in depozit, pictura a fost reconsiderata in anul 2001 cand examinarea rontgen i-a stabilit autenticitatea. Dupa un proces de restaurare tabloul si-a reluat binemeritatul loc in bogata colectie si poate fi admirat in recent deschisa expozitie ‘’Vincent&Helene’’ de la muzeul Kroller-Muller.

Expozitia nu ofera, asa cum ar fi de crezut, o reconstructie a vietii private a Helenei.Se face doar o scurta incursiune in viata acestei femei care cu multa dragoste si pasiune a colectionat obiecte de arta pentru care mai tarziu a construit un muzeu inconjurat de un parc unic.

In alcatuirea expozitiei este pastrata doar ordinea in care Helene a cumparat tablourile lui Van Gogh. Un bogat material de arhiva atesta cand si de ce le-a cumparat si mai ales de ce operele sale sunt prezentate impreuna cu alte achizitii ale celebrei colectionare.Piese unice de mobilier, scrisori, carti si fotografii raspandite printre picturi dau un sentiment de continuitate si o privire de ansamblu asupra personalitatii Helenei . De exemplu, este reconstituita o zi de aprilie 1912 cand dimineata ea a cumparat cinci Van Gogh si in aceeasi zi la pranz un Seurat si un Cap de Crist in stil gotic timpuriu.Iar lucrurile care i-au unit pe Vincent si Helene, dragostea pentru corespondenta, literatura si spiritualitate sunt subtil puse in evidenta de catre muzeografi.

In cadrul expozitiei pot fi admirati si alti pictori ai epocii , nu numai Van Gogh.

Pictat aproape in marime naturala portretul frumoasei romance Eva Calimachi-Catargi este unul dintre primele tablouri de Henri Fatin-Latour intrate in posesia Helenei. Impreuna cu portretul unui om batran de Van Gogh el a constituit un cadou din partea sotului cu ocazia implinirii in 1912 a 25 de ani de la casatorie.

Eva , descendenta dintr-o familie de politicieni , a fost nepoata unui regent al Moldovei, Stefan Catargi si  fiica lui Nicolae Calimachi-Catargi, nepotul printului Alexandru Calimachi, print de Samos si fost ambasador al Turciei in Franta. Ea s-a casatorit mai tarziu cu rusul Alexander de Basily si se va stabili la Paris.Pasionata la randul ei de pictura si de arta  ea va scrie in 1909 o biografie despre Jean-Baptiste Isabey sub numele de ‘’Madame de Basily-Calimaki’’. Impreuna cu prietena ei Louise Riesener va urma cursuri de pictura cu Fantin care le va picta si desena impreuna. Desenul a intrat in 1914 in posesia Helenei Kroller-Muller. Cele mai multe portrete ale lui Fantin-Latour sunt figuri din anturajul sau : prietenii sai pictori, Manet , Whistler si Legros , familia sotiei sau mari portrete de grup. Portretele sale de femei sunt marcate de  o anumita sobrietate ceea ce se remarca si in cazul portretului Evei.Privirea ii este incarcata de severitate, mainile incrucisate impun distanta, ochii si parul sunt pictate in culori inchise pe un fond usor luminos.Rododendronul pictat in coltul drept in armonie cu ornamentele si structura rochiei, da culoare protretului. Desi s-a facut remarcat prin pictarea de portrete, Fantin-Lartour nu a facut-o intotdeauna cu placere. El a intrerupt sistematic sedintele de pictura la portretul Evei pentru a lucra la litografii si desene.Pictat in ulei pe panza, 131×98 cm,  portretul va fi gata in 1881 si va fi expus in saloanele de pictura ale epocii.

In cadrul expozitiei ‘’Helene&Vincent” tabloul se remarca prin tinuta si sobrietate.Florile preferate ale Helenei, rododendronii vor inflori in curand in parcul Muzeului Kroller-Muller si vor spori pata de culoare din coltul drept la potretului Evei Calimachi-Catargi, enigmatica romanca caruia compozitorul Ernest Chausson ii dedica in 1882 una dintre cele ‘’Sapte melodii’’ ale sale.>>

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *