Avortul medicamentos în pachetul de servicii la medicul de familie

Întreruperea de sarcină este o decizie dificilă și grevată de considerente și consecințe personale, uneori cu efect întârziat. Avortul se poate realiza chirurgical și prin tratament medicamentos.

Avortul prin tratament medicamentos determină întreruperea de sarcină în mod similar cu un avort spontan timpuriu și este eficientă în 98% din cazuri. Metoda este indicată pană cel târziu în a-9-a săptămană de sarcină, săptămanile fiind numărate din prima zi a ultimei menstruații. Se poate efectuă prin administrarea de Mifepristone (un inhibitor de progesteron, un hormon esențial pentru dezvoltarea normală a sarcinii) iar la două zile după de prostaglandină, pentru a asigura expulzarea din sacul gestațional, un proces dureros care poate necesită analgezice.

Din unele puncte de vedere avortul medicamentos este mai puțin traumatizant decât cel chirurgical. În general avortul medicamentos trebuie indicat doar de clinicile specializate și de spitale dar se poate face și la alte nivele ale asistenței medicale.

Avortul medicamentos nu trebuie confundat cu morningafterpil care se ia la cel mai târziu 3 zile după contact sexual neprotejat. Tabletele cu hormoni pentru inducerea avortului până în săptămâna 6 ½  sigure și efective, după această perioadă șansa de complicații fiind mult mai mari.

În Olanda se dscuta de câțiva ani despre dreptul medicului de familie de a indica și prescrie medicamentele necesare în provocarea avortului. După dezbateri, în societatea civilă dar și în Parlament au reieșit argumente pro și conta.

Unii sunt de părere că în acest fel s-ar stimula numărul de avorturi, ar există mai puțină atenție pentru cotraceptie și planificare familială și mai puțin timp de gândire și de pregătire psihologică, în prezent efectuată de clinicile specializate.

Alții, cred că dimpotrivă, numărul de avortui s-ar reduce, medicul de familie este cel mai în măsură să discute despre întreruperea unei sarcini nedorite deoarece cunoaște cel mai bine persoana aflată într-o asemenea situație și din punct de vedere medical și psihosocial. Pe deasupra, o persoană care hotărât să întrerupă o sarcină nedorită ar avea la dispoziție mai multe posibilități, de la medicul de familie până la clinicile specializate.

Actualul guvern olandez este în favoarea introducerii avortului provocat medicamentos în lista de servicii a medicului de familie. Acest act medical este efectuat de medicii de familie din alte țări, Franta, Statele Unite ale Americii, India, Antilele Olandeze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *