Alleta Jacobs, medic de familie și luptătoare pentru drepturile femeilor

La începutul anului 2017 Google posta pe pagina de start un logo (Doodle) nou dedicat feministei olandeze Alleta Jacobs (9 februarie 1854 – 10 august 1929).

Reprezentantă a primul val de feminism din lume, Alleta Jacobs s-a născut în Sappemeer (provincia Groningen) fiind al 8-lea copil din cei 11 ai medicului Abraham Jacobs și Annei de Jongh. În copilărie și-a însoțit frecvent tatăl la consultații și a primit de la el lecții de latină, greacă, matematică și istorie. Așa a văzut cum tatăl ei, un respectat medic de familie de la țara, își îngrijea pacienții și a dorit să îi calce pe urme. La acea vreme era aproape de neconceput să te gândești la un asemenea viitor, femeile olandeze neavând dreptul să se înscrie la liceu și la universitate. Cu toate acestea ea obține permisiunea de a asista la cursurile unei școli superioare din apropiere. Pentru că își dorea cu ardoare să ajungă medic, Alleta Jacobs trimite Ministrului Afacerilor Interne o scrisoare în care solicita permisiunea de a se înscrie la universitate. Aflat pe patul de moarte, ministrul liberal de atunci, își da repede consimțământul într-o scrisoare adresată tatătui ei. Cu condiția să efectueze o perioadă de probă de un an, Alleta Jacobs este admisă ca studentă la medicină la Univeristatea din Groningen.

Făcând o parateză, Rijksuniversiteit din Groningen este una dintre cele mai prestigioase institute de învățământ superior din Olanda, a fost înființată în 1614 și este a doua cea mai veche universitate, după Leiden. În cei peste 400 de ani de existență aici au studiat persoane ajunse celebre și deschizătoare de drumuri din Olanda și din lume, printre care doi câștigători ai Premiului Nobel, primul astronaut, prima femeie student și primul președinte al Băncii Europene.

Alleta Jacobs susține examenul de stat în 1878 iar un an mai târziu obține titul de doctor în medicină devenind astfel prima femeie doctor (și în medicină) din Olanda.

Pentru un timp plecă la Londra unde se va angaja la Saint Mary’s Dispensary înființat de Elizabeth Garre, a două femeie ajunsă chirurg în Regatul Unit al Marii Britanii. Aici se va preocupa de sănătatea femeii și copilului și va veni în contact cu alte feministe și persoane implicate în introducerea de reforme sociale în regat.

Și în Amsterdam Aletta Jacobs a lucrat că medic de familie. Preocupată de problemele celor săraci și de sănătatea femeilor din toate mediile sociale – prostituate, vânzătoare, casnice -, ea a acordat de mai multe ori pe săptămână consultații gratuite și a susținut cursuri despre drepturile sexuale, bolile cu transmitere sexuală, contracepție, igienă, puericultură și condițiile de muncă (program prelungit, statul îndelungat în picioare, grija pentru copii). Experiența ca medic îi va permite să exprime și să susțină în societate puncte de vedere progresiste precum legalizarea prostituției, contracepția, limitarea numărului de nașteri, stoparea traficului de femei.

Alleta Jacobs a îmbunătățit pesarium-ul făcut de Dr. Wilhelm P.J Mensinga, l-a introdus și l-a distribuit femeilor atât că mijloc de contracepție dar și pentru tratamentul prolapsului de uter.

În timpul unei vizite în USA o întâlnește pe Susan B. Anthony, vede cum femeile din Colorado mergeau la vot și se decide să lupte pentru acest drept al femeilor atât în propria țară, unde dreptul la vot al femeilor s-a implementat din 1919, cât și la nivel internațional. Alleta Jacobs a cutreierat Europa și a stabilit alianțe cu feministele care promovau egalitatea dintre sexe. După începerea Primului Război Mondial se implică și reușește să organizeze la Haga Congresul Femeilor care a inclus și forumul organizației The Internațional Women’s Internațional League for Peace and Freedom (WILPF), creat pentru a sprijini femeile să participe în politică. Acest forum al WIPLF a reunit peste o mie de femei din toată lumea care au alcătuit prima platformă cu propuneri împotrivă violenței și războiului din secolul XX din Europa. În 1931, primul președinte a acestei organizații, Janne Addams a primit premiul Nobel pentru Pace.

Pe lângă onorarea cu un Doodle, de curând arhiva Allettei Jacobs a fost declarată de UNESCO patrimoniu universal și preluată în programul Memory of the World. Arhiva, care în prezent se găsește în Amsterdam, în Atria, institutul pentru emancipare și istoria mișcării feministe, va fi astfel protejată. Acesta este un gest special de recunoaștere a rolului celebrei feministei olandeze în emanciparea femeilor, având în vedere că în cele 400 de arhive UNESCO mai sunt preluate doar alte 4 femei.

În discursul de Crăciun din acest an, Willem-Alexander, Regele Olandei, a mentionat faptele si a citat vorbele acestui medic si feministe celebre. Alleta Jacobs ‘’a fost implicată de mai bine de 35 de ani – o jumătate de viață umană – ‘’ pentru drepturile femeilor.  Anul viitor se sărbătorește centenarul dreptului de de vot al femeilor olandeze, datorat în parte Alettei Jacobs care a marcat momentul folosind cuvinte conciliatoare:

“Numai prin convingere am câștigat teren pas cu pas, până când în cele din urmă frica din noi pentru nou a trebuit să se predea”.

Iar Regele i-a dat dreptate: ‘’Pas cu pas, acesta este modul în care trebuie făcute îmbunătățirile…… Nu numai în lume și în țara noastră, dar și foarte aproape, în propriul nostru cartier.’’

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *