”Aroma de brad, de portocală, colindele, cozonacul cald și mirosul de iarnă să va umple inimile de bucurie și sufletele de liniște. Crăciun Fericit!”
Valkenburg (aan de Geul) este un orășel din sudul provinciei Limburg (Olanda) al cărui nume derivă de la vânatul cu șoimi (valken) practicat de nobilii din evul mediu; prima testare documentară datează din 1041 e.n. În prezent localitatea este o bine cunoscută destinație turistică pentru apele termale sau concursurile modiale de cilcism, fiind organizate runde din Turul Franței și competiția Amstel Gold Race cu urcușul de pe dealul Cauberg.
De mai bine de 30 de ani Valkenburg se află și pe harta atracțiilor turistice de Crăciun. Zilele acestea se organizează Piața de Crăciun în Gemeentegrot (grotele/cavernele/peştera de sub dealul Cauberg), cea mai mare și cea mai vizitată piață subterană de pe continent.
……………………………………………………………………………………………………………………….
Despre Peştera Naşterii Domnului
”De o parte şi de alta a altarului central al Bisericii Naşterii Domnului din Bethleem se găsesc cele două scări ce coboară către Peştera Naşterii Domnului. Porţile de bronz ale celor două intrări datează încă din vremea împăratului Iustinian (secolul al VI-lea).
Peştera, de formă aproape dreptunghiulară, are o lungime de 12 metri şi o lăţime de 3 metri. Pardoseala şi o parte din ziduri sunt îmbrăcate în marmură. O mulţime de candele din argint şi împodobite cu ouă de struţ atârnă de tavanul peşterii.
În partea de răsărit se găseşte altarul principal ortodox, acolo unde S-a născut Pruncul Iisus. Locul Naşterii este străjuit de cincisprezece candele care ard în permanenţă: şase candele aparţin ortodocşilor, cinci aparţin armenilor şi patru aparţin catolicilor.
În partea opusă, a fost ridicat Altarul Ieslei, acolo unde, după tradiţie, a fost aşezat Pruncul Iisus după ce S-a născut (Luca 2, 7). Cel de-al treilea altar este închinat Magilor (Matei 2, 1-2; 2, 11).
În Peştera Naşterii se slujeşte Sfânta Liturghie ortodoxă în fiecare dimineaţă, între orele 5.30-7.00, iar vecernia între orele 14.00-16.00. După ortodocşi, urmează armenii şi catolicii.”
(sursa: https://doxologia.ro/viata-bisericii/locuri-de-pelerinaj/pestera-nasterii-domnului)