Medicul de familie al premierului

Protestul din această săptămâna al medicilor de familie și pacienților, declarat de organizatori, Coaliția Solidari pentru Sănătate, o premieră, a făcut să se deschidă imediat porțile palatului din Piață Victoriei. Premierul Mihai Tudose – asistat de vicepremierul Marcel Ciolacu și Ministrul Sănătătii, Florian Bodog -, a primit și a discutat în aceeași zi cu o delegație a medicilor de familie. Acest gest plin de înțelegere poate însemna multe: felul cum se iau deciziile, situația este considerată delicată și cu potențial exploziv, guvernanților le este teamă de alianțe/coaliții, este parte din noua strategie de comunicare și de rezolvare a conflictelor, și anume, consultație rapidă, fără eliberare de rețetă dar cu bilet de trimitere pentru precizare de diagnostic. Din comunicatele de presă reiese că premierul le-a dat dreptate medicilor de familie, pentru că au fost nevoiți să se transforme în ”contabili”, le-a precizat că se caută soluții și le-a promis că ‘’de luni să incercăm impreună și cu Ministerul Finanțelor să reglăm niște lucruri’’…

În așteptarea zilei de luni (care luni?), eu mi-am pus câteva întrebări: este (sau a fost?) premierul (și implicit cei care l-au asistat) înscris pe lista vreunui medic de familie și are card de sănătate, având în vedere una dintre declarațiile sale anterioare că nu nu are cont la bancă, că nu utilizează cardul (preferă cash-ul?)? Și unde și cui se adresează dacă are vreo problemă de sănătate minoră (de exemplu, nu mai aude bine și cineva trebuie să îi scoată un dop de cerumen din ureche, sau are o durere în gat…) sau dacă vrea să se vaccineze antigripal? Unei policlinici private? Sau, mai degrabă servicilor medicale speciale pentru demnitari/aleșii poporului așa cum erau și pe vremuri, când politicienii de rang înalt aveau policlinici și spitale separat de restul lumii, ceea ce până la un punct, având în vedere probleme de securitate și confidențialitate, nici nu este ceva neobijnuit în unele părți ale lumii. Și, există în aceste rețele speciale medici de familie patroni, cu liste, sau sunt doar omipracticieni salariați pentru triaj? Cum să știe premierul problemele din medicina de familie dacă nu este și el înscris pe vreo lista, la fel de cum a fost cu prețul benzinei, cum să știi cu cât s-a scumpit dacă nu tu faci plinul?

Mi-am pus aceste întrebări că o persoană înscrisă pe lista unui medic de familie (olandez) și care locuiește și într-o țara unde demnitarii, membrii casei regale, au medici de familie în adevăratul înțeles al cuvântului, la fel că aproape toată populația țării. O țară în care aleșii poporului, și medicii!, își așteaptă rândul la consultație sau merg la serviciu și cu bicicletă. O democrație în care delegațiile de protestatari sunt primite de ministrul de resort și nu de premier. Implicarea premierului și a vicepremierul într-un conflict/protest de genul celui organizat zilele acestea de medicii de familie, ar însemna că ministrul de resort este incompetent, incapabil să rezolve un conflict/protest al profesioniștilor din sănătate și s-ar solda cu demisia lui în cel mai scurt timp și negocieri pentru rezolvarea problemelor semnalate.

Continuând raționamentul, dacă premierul și ceilalți care au primit delegația protestatarilor Coaliției sunt deja înscriși pe lista unui medic de familie, să zicem din rază de domiciliu, atunci cu siguranță că ar fi trebuit să știe cât de cât cu ce probleme se confruntă asistentă medicală primară din România. Astfel, o asemenea întîlnire la nivel înalt nu ar mai fi fost poate necesară, premierul și-ar fi văzut de alte treburi iar ministrul sănătății și consilierii lui ar fi putut să discute și mai la obiect revendicările medicilor de familie și pacienților.

Dar dacă premierul și alți demnitari încă nu și-au ales și nu s-au înscris pe lista unui medic de familie? Atunci acesta ar fi fost în opinia mea primul gest pe care ar fi trebuit să îl facă pentru a se putea confruntă cu ‘’normalitatea’’ în care trăiesc cetățenii care i-au ales și pentru a se arată solidari cu protestul medicilor de familie. Apoi ar fi trebuit să solicite o consultație, să zicem pentru a face cunoștiință cu medicul sau de familie, așa cum se face de obicei. Asemenea gesturi, chiar și cu valoare simbolică, ar fi îndemnat în primul rând la respect pentru profesioniștii din sănătate din prima linie. Iar în al doilea rând le-ar fi fost util politicienilor că să înțeleagă de ce trebuie făcută reforma sistemului medical și al asigurărilor de sănătate și de ce o medicină de familie bine organizată și performanță ar trebui să stea la bază unui sistem de sănătate în care se acordă servicii medicale de calitate.

În așteptarea zilei de luni…stie cineva dacă premierul României are medic de familie? Și dacă are, a fost și el prezent la protestul din fața palatului? Pentru că numai atunci medicina de familie din acesta țara va fi luată în serios și va primi locul care i se cuvine în asistența medicală. Altfel, se poate prognoza de pe acum care vor fi urmările revendicărilor, se vor face schimbări de formă, nu de fond, se vor mai acorda ceva facilități fiscale, patronatele vor fi mulțumite, și totul va rămâne așa cum a fost.

Iar medicină de familie nu va fi ucisă de nimeni ci va muri pe propria limbă.

One thought on “Medicul de familie al premierului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *