Din istoria decorațiilor medicale românești: Ordinul Meritul Sanitar (2000/2003)

În anul 2000, prin legea sistemului naţional de decoraţii, statul roman a reînfiinţat o distincţie care continuă tradiţia crucii Meritul Sanitar. Ordinul este insă reglementat printr-o lege proprie abia din 2003 şi primele decorări au loc un an mai tarziu.

Ordinul Meritul Sanitar are forma vechii cruci din 1913 şi pe revers se află atât data înfiinţării crucii (1913), cât şi data fondării ordinului (2000).

Are patru clase: cavaler, ofiţer, comandor şi mare ofiţer. Poate fi acordat numai persoanelor cu studii superioare și există o versiune specială de război. Se pot conferi maxim 4000 de ordine concomitent din varianta civilă a ordinului (decoraţiile de război şi cele pentru străini nu au o limită). Din 2004 până azi, au fost acordate 615 exemplare, din toate clasele.

Propunerile de decorare sunt făcute anual de către Ministerul Sănătăţii şi aprobate de Preşedintele României. Preşedintele poate acorda din proprie iniţiativă maxim 1% din totalul distincţiilor conferite anual, în baza unui plafon stabilit de către Cancelaria Ordinelor. Există şi un consiliu de onoare al ordinului, format din cinci membri, care poate retrage decoraţia persoanelor condamnate penal sau care au comis fapte dezonorante. Brevetele gradelor superioare (comandor şi mare ofiţer) sunt semnate autograf de şeful statului.

Însemnele sunt produse de Monetăria Statului şi sunt din argint. Ordinele moderne nu pot fi însă comparate cu cele din perioada regală, din punct de vedere calitativ şi artistic.

Dragoş Băldescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *