Tenismenul Ilie Năstase în Olanda

Acum 37 de ani ’ t Melkhuise din Hilversum era cel mai important turneul internațional de tenis pe zgură din Olanda. Clubul de tenis din Hilversum, înființat în 1895, a fost plantat cu conifere în timpul celui de-al doilea Război Mondial pentru a camufla și preveni atacurile aeriene asupra unui cartier de locuințe din apropiere destinat ofițerilor germani de rang înalt.

După raboi, terenurile au fost reabilitate și în fiecare s-a desfășurat un turneu de tenis pentru cei mai buni jucători olandezi. Dar din 1957, turneul a început să fie vizitat de jucători din alte țări, unii dintre ei deveniți mai târziu celebri în lumea tenisului. În anii ’70 a fost organizate tunee și pentru femei în ultima parte a lunii iulie, la care s-a renunțat din lipsă de fonduri și de interes din partea publicului.

Formula de organizare acestui turneu de tenis a fost mai specială. Ani la rând participanții au locuit în timpul tunreului acasă la membrii clubului de tenis, singuri sau cu familiile lor. De altfel lucuitorii orașului erau cu toții dispuși să le ofere gratuit spațiu de cazare. Mai ales jucătorii ost-europeni cu posibilități financiare modeste se bucurau de aceste facilități de cazare dar și de posbilitatea de a câștiga sumele modeste de premiere. Dacă erau eliminați se îndreptau spre turneele organizate pentru turiști din Ostende sau Egmond.

Din cauza facilităților reduse, terenuri puține și a formulei de organizare, acest turneu nu a fost acreditat de ATP. Turneul durează 3 zile, participanții joacă pe rând fiecare cu fiecare și câștigător este desemnat cel care a câștigat cele mai multe partide.

În 1962, la 3 săptămâni după ce câștigat turneul de mare șlam de la Wimbledon, legendarul Rod Lever a jucat la ’t Melkhuise din Hilversum, pentru o sumă de pornire de 400 de dolari și un aparat de radio marca Philips. Și alte nume celebre ale tenisului modial au jucat pe zgură de la ’ t Melkhuise printre care Tom Okker, Guillermo Vilas, Thomas Muster, Milovlav Mecir,  Jan Kodes John Newcombe, Ilie Năstase, Sergi Bruguera și Balazs Taroczy cel numit ‘Mister Melkhuisje’.

La jubileul de 25 de ani al tunrneului, în 1982, a fost invitat, tenismanul român Ilie Năstase, Cunoscut pentru stilul de joc neconvențional și creator de atmosferă pe teren, Năstase nu s-a dezmințit nici de această data încercând să distragă atenția oponentului cu o înghețată ce și-a pus-o pe nas! Pentru ziua sa de naștere el a primit de la organizatori o sticlă de șampanie și a avut dificultăți sa il învingă pe francezului Deon Joubert. Dar publicul a venit în număr mare să îl vadă parcându-și mașinile în zonele interzise, lucru neobijnuit la olandezi.

Turneul’ t Melkhuise din Hilversum a oferit și în acest an o ambianță unică pentru iubitorii de tenis iar organizatorii vor continuă să îl promoveze și să îl dezvolte.

Iar ‘’copilul’’ devenit ‘’seniorul’’ ‘’teribil’’ al tenisului mondial, Ilie Năstase, va fi cu siguranță binevenit atât în zona VIP cât și în tribune și pe teren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *