Din istoria decorațiilor medicale românești: Ordinul Meritul Sanitar (1969)

Regimul comunist va înfiinţa mai multe decoraţii specifice pentru medici în 1969, după venirea la putere a lui Nicolae Ceauşescu.

Conform limbajului vremii, Ordinul Meritul Sanitar se putea conferi ”personalului medico-sanitar, precum şi acelor persoane care, prin activitatea lor, au dovedit o grijă deosebită pentru restabilirea sănătăţii bolnavilor şi pentru păstrarea şi promovarea sănătăţii oamenilor muncii ori au adus o contribuţie valoroasă la dezvoltarea ştiinţei medicale, la răspândirea şi creşterea prestigiului acesteia sau au sprijinit în mod deosebit realizarea politicii partidului şi statului în domeniul ocrotirii sănătăţii.”

Ordinul avea trei clase cu forma unei stele cu diametrul de 60mm. Steaua consta în 12 mănunchiuri a câte 5 raze mari intercalate cu 12 mănunchiuri a câte 3 raze mici. Medalionul central are diametrul de 26mm şi conţine simbolul medical (şarpele încolăcit pe potir) pe un fond de email roşu, înconjurat de un cerc din email alb. Pe marginile medalionului sunt incastrate 10 pietre sintetice iar în partea de jos textul in relief RSR. Ordinele erau din tombac aurit (clasa I), argintat (clasa a II-a) sau patinat (clasa a III-a). Nu aveau panglici dar existau barete cu dimensiunea de 24/9mm, cu dungi roşii şi galbene (în funcţie de clasă) pe fond alb.

Cutiile ordinelor erau din imitaţie de piele iar brevetele se confereau într-un tub din acelaşi material.

În general, propunerile de decorare erau făcute pe linie de partid. Spre deosebire de alte ordine ale RSR, decorarea cu Meritul Sanitar nu aducea posesorului şi o reducere a impozitului pe venit sau alte recompense în bani.

Dragoş Băldescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *