Titlul de Medic Emerit (1953)

Acest titlu onorific a fost legalizat în 1953, împreună cu alte titluri identice din alte domenii (artist emerit, profesor emerit, etc). Au fost copiate după distincţii similare care existau în URSS.

Era considerat o recompensă importantă, se acorda rar şi aducea beneficii semnificative (o sumă de bani, dreptul posesorului de a obţine un apartament mai mare). În ciuda importanţei titlului, însemnul era o mică insignă care se purta la piept. Ea consta dintr-un medalion cu simbolul medical al şarpelui încolăcit pe potir pe un fond de email roşu, înconjurat de o cunună de lauri din metal argintat. În partea de jos se află textul RPR (sau RSR la exemplarele produse după august 1965). Medalionul era ataşat de partea superioară a insignei, al cărei avers conţine textul Medic Emerit pe un fond de email alb, pe revers fiind fixată agrafa de prindere. Majoritatea insignelor din perioada RPR au ştanţat pe spate şi un număr de serie.

Din 1962 posesorii titlului primeau şi o indemnizaţie lunară, acestea sunt insă retrase în 1968. Lui Ceauşescu nu-i plăceau aceste distincţii de inspiraţie sovietică şi nu a mai acordat nici unul până în anii 70.

Dragoş Băldescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *