Două halbe de bere sau paracetamol?

Despre efectul antialgic al alcolului nu ar mai exista dubii. Cercetătorii susțin că intensitatea analgeziei este în funcție de cantitate și de nivelul alcoolemiei. În cantitate moderată efectul analgetic este comparabil cu cel al codeinei și poate fi mai puternic decât al paracetamolului. În medicina populară sunt destule exemple de analgezie prin utilizarea băuturilor alcoolice, cum ar fi utilizarea țuicii ca ‘’apă de gură’’ în durerea dentară, în ‘’cataplasme’’ pentru alinarea durerilor articulare sau ca ‘’frecție’’ pentru a diminua durerile musculare….

Recent în The Journal of Pain* cercetătorii de la London’s Greenwich University (UK) au publicat o meta-analiză bazată pe 18 studii controlate despre efectul antialgic al alcoolului în care au fost înrolați 404 pacienții cu durere cronică. La o alcoolemie de 0,8 la mie (la care se ajunge după consumul a 3-4 băuturi standard), persoanele din lotul martor au simțit mai puțină durere comparativ cu cele care nu au consumat alcool. Această constatare i-a îndreptațit pe cercetători să afirme că de exemplu, consul câtorva halbe de bere ar reduce durerea cu un sfert mai mult decât dacă s-ar administra paracetamol. Dar în același timp ei atrag atenția despre pericolul consumului cronic, pe termen lung, de alcool.

Consumul de alcool în cazul durerii (suferinței) cronice de natură fizică sau psihică este pentru multe persoane ceva obijnuit, la îndemână…iar unii sunt mai familiarizați cu berea!

*http://www.jpain.org/article/S1526-5900(16)30334-0/fulltext

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *