Într-un studiu pblicat recent în JAMA Internal Medicine de un grup de cercetători americani de la Harvard T.H. Chan School of Public Health, coordonați de Dr Ashish Jha, s-a ajuns la concluzia că pacienții tratați de medici interniști femei au o șansa mai mare să părăsească spitalul în viață decât cei tratați de medici interniști bărbați.
Astfel, au fost analizate 1,5 milioane de internări efectuate în perioadă ianuarie 2011-decembrie 2014 la pacienții cu vârstă de peste 65 de ani. Ei au fost internați pentru afecțiuni pulmonare (în special pneumonii), insuficiență cardiacă, hemoragii și infecții urinare.
În jur de 11% dintre pacienții tratați de medici femei au decedat în primele 30 de zile de la internare. Cei tratați în aceași perioadă de medici bărbați au decedat în proporție de 11,5%. Cercetătorii au calculat că diferența ar fi de 36.000 de persoane pe an.
Motivul ar fi diferența în pregătirea și atitudinea profesională; se pare că medicii femei comunică mai bine cu pacienții, aplică în mai mare măsură prevenția și respectă mai bine recomandările din protocoale.
La interpetarea rezultaelor s-a luat în calcul faptul că medicii femei tratatează mai puțin pacienți și preiau cazuri mai puțin severe decât medicii bărbați.