Implant cu celule producătoare de insulină

Pentru a simplifica tratamentul cu insulină al pacienţilor cu diabet zaharat insulinodependent (DZID) s-au fabricat pompe ce se pot implanta sub piele. De exemplu, utilizând pe cea numită MiniMed 670G se poate programa cantitatea de insulină care se eliberează automat şi în funcţie de necesitate ea poate fi ajustată de pacient (care trebuie să introducă în aparat după meşe cantitatea de glucide ingerată) sau de medic (care trebuie împreună cu pacientul să decidă limitele dorite ale glicemiei, când trebuie mărită sau micşorată automat doză de insulină). Pompa este dotată cu senzori care detectează nivele anormale de glucoză şi cu un algoritm de răspuns, asemănător funcţiei normale a pancreasului, care ajustează automat doza de insulină.

Pompă de insulină este un pas înainte în tratamentul DZID dar insuficient pentru a creşte calitatea vieţii la persoanele care o utilizează, consideră cercetătorii. În prezent se experimentează tehnici prin care pacienţii să scape de grija administrării insulinei; ei petrec zilnic foarte mult timp cu controlul glicemiei, ajustarea şi menţinerea nivelului optim de insulină.

Fundaţia olandeză “Diabetes Onderzoek Nederland” a anunţat de curând că împreună cu Universitatea din Maastricht, Spitalul Universitar din Leids şi Institutul Hubrecht, vor începe un program de cercetare pentru testarea de tehnici noi de transplant de celule pancreatice producătoare de insulină. Metoda transplantului de la donatori, de pancreas sau de celule pancreatice (prin injectarea lor într-un vas de sânge al ficatului), se practică la scară redusă şi experimental în mai multe spitale din lume. Pe lângă beneficii astfel de transplante au efecte secundare (sângerări, infecţii, tromboze, risc de cancer după câţiva ani, fenomene de respingere, epuizarea celulelor) şi presupune tratament cu imunosupresive, care la rândul lui poate avea alte efecte adverse. O altă problemă este lipsa donatorilor ceea ce restrânge numărul de persoane care ar putea beneficia de astfel de transplante.

De această dată cercetătorii vor să înceapă experimente de implantare a unei capsule biologice echipată cu celule pancreatice producătoare de insulină create în laborator. Se speră că primele “capsule” să fie gata peste cinci ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *