Pacemaker pentru tratamentul constipaţiei severe

Constipaţia este un simptom frecvent întâlnit în practică medicală în toată lumea, la ambele sexe şi la toate vârstele. Se afirmă că în jur de 12% din populaţia globului ar fi suferit de constipaţie. În definirea constipaţiei se iau în vedere frecvenţa scaunelor (> de 3/săptămâna), dificultatea la defecare (senzaţia de scaun tare, nevoia de a contracta muşchii abdominali în timpul acestui proces) sau senzaţia de defecare incompletă. Cauzele sunt multiple mecanice (obstrucţii) şi funcţionale (hipotiroidism, efecte adverse ale medicamentelor, ş.a.).

Aspectul scaunului normal, în constipaţie şi în caz de infecţie intestinală este bine figurat în scală de mai jos.

Consultaţiile la medic pentru constipaţie sunt frecvente şi în unele ţări se cumpără anual laxative de sute de milioane de euro.

Recent UMC+ Maastricht a iniţiat un proiect de cercetare care va dură aproape 5 ani privitor la efectele stimulării nervoase în tratamentul constipaţiei severe. În acest sens Ministerul Sănătăţii şi Sportului a inclus provizoriu acest tratament în pachetul de asigurări de bază urmând că după evaluarea experimentului această intervenţie să fie preluată definitiv în pachetul de servicii. Stimularea nervoasă se va face cu ajutorul unui pacemaker implantat în fesă. Acesta va emite pulsaţii electrice care pe calea unui fir vor fi ajunge în plexul sacrat şi vor avea că efect stimularea defecaţiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *