Doza optimă de antibiotic în septicemie

Septicemiile sunt afecţiuni severe cu mortalitate ridicată, în jur de 30% în cazul formelor severe şi peste 80% în caz de şoc septic. Incidenţa lor este în creştere şi se asociază frecvent cu cancerul de colon, de sân şi infecţia cu HIV/SIDA. Cercetările au arătat cum reacţionează corpul uman şi importanţa individualizării dozei de antibiotic în combaterea infecţiilor. Prescrierea antibioticelor se face de obicei pe bază dozelor standard calculate în funcţie de înălţime şi greutatea pacientului.

În spitale olandeze sunt tratate pe an în jur de 14.000 de pacienţi cu septicemie, dintre jumătate au forme severe şi sunt internaţi în serviciile de terapie intensivă. În jur de 28% dintre pacienţii cu forme severe decedează la scurt timp de la internare şi după un an de la punerea diagnosticului decedează în jur de 40%. Esenţial în tratamentul de succes este iniţierea la timp a antibioterapiei şi folosirea antibioticului şi dozei adecvate.

De curând două spitale din Amsterdam VUMC (Vrije Universiteit Medisch Centrum) OLGV (Onze Lieve Vrouwe Gasthuis) şi Sunt Lucas Andreas Ziekenhuis) s-au alăturat proiectului Right Dose, Right Now, la care participă Academisch Ziekenhuis din Gent (Belgia) şi spitale din Canada şi Australia. Astfel, la patul bolnavului cu septicemie se stabileşte doza optimă de antibiotic cu ajutorul unui soft realizat din baza de date în care sunt trimise, prin intermediul dosarului medical electronic, date de la pacienţii cu septicemie. În primul rând se va înregistra doza de antibiotic şi concentraţia lui în sângele pacientului. În viitor se vor trimite în baza de date şi alte informaţii medicale, cum ar fi parametrii funcţiilor cardiace, renale, hepatice, ş.a. Cu ajutorul lor şi pe baza modelului pentru doza personalizată de antibiotice se vor putea calcula astfel de doze şi pentru alte medicamente.

PS. Încă un exemplu în sprijinul implementării dosarului medical electronic în asistenţa medicală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *