Despre fiziologia vindecării plăgilor

Procesul de vindecare al plăgilor parcurge 3 etape fiziologice, predictibile, în care sunt implicate celule şi citokine specifice:

  1. Faza inflamatorie debutează cu realizarea hemostazei, durează 4 – 6 zile şi se manifestă clinic prin edem, eritem, inflamaţie şi durere. Vasoconstricţia iniţialǎ împreunǎ cu activarea coagulării, a cascadei complementului şi a trombocitelor, sigilează vasele de sânge, formează cheagul şi opreşte sângerarea. Ulterior, degranularea trombocitelor eliberează factori chemotactici şi de creştere care atrag în plagă neutrofile, monocite şi fibroblaşti. Prostaciclinele şi prostaglandinele produc vasodilataţie şi favorizează diapedeza prin endoteliul vascular. Activitatea bactericidă a leucocitelor este continuată de monocite care se transformă în macrofage. Acestea debridează plaga şi produc interleukina 1 (IL-1) şi factorul de creştere a fibroblastelor şi a celulelor endoteliale (fibroblast growth factor – FGF). IL-1 şi FGF stimulează angiogeneza prin migrarea şi diviziunea celulelor endoteliale.
  2. Faza proliferativă durează între zilele 4 şi 24, se caracterizează prin apariţia ţesutului de granulaţie şi închiderea plăgii prin apropierea marginilor şi epitelizare. În această fază, fibroblastele migrează în matricea de fibrinǎ din cheag şi produc glicozaminoglicani şi proteoglicani – substanţele de bază pentru formarea ţesutului de granulaţie şi a colagenului. De asemenea, fibroblastele asamblează moleculele de colagen în fibre şi benzi care conferă rezistenţǎ viitoarei cicatrici.
  3. Faza de maturaţie începe la 21 de zile, după ce s-a terminat epitelizarea şi poate dura până la 2 ani, timp în care fibrele de colagen se reorientează conferind rezistenţǎ cicatricei. În această etapă predominǎ depunerea de colagen: colagenul tip I înlocuieşte colagenul tip III până ajunge la proporţia normală de 4:1 din tegument. Remodelarea continuǎ sub acţiunea metaloproteinazelor, cu reorientarea fibrelor de colagen în direcţia liniilor de forţǎ care se aplică pe cicatrice, cu creşterea rezistenţei sale până la un maxim de 80% din cea iniţialǎ.

Diferiţi factori intrinseci şi extrinseci împiedicǎ cicatrizarea prin oprirea evoluţiei plăgii, de cele mai multe ori în faza inflamatorie, astfel că, după aproximativ 3 luni, sau timpul considerat rezonabil pentru vindecare, plaga este considerată cronică.

PS. Aceste text este din cursul de educaţie medicală continuă la distanţă acreditat intitulat: „Tratamentul paleativ al plăgilor cronice’’ (Dr Mihaela Leşe); pentru detalii şi înscriere mergeţi AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *