Piciorul diabetic

picior-diabeticPiciorul diabetic reprezintă o varietate de condiţii patologice (asociere de modificări rezultate din polineuropatia periferică, arteriopatie, traumatisme minore, suprainfecţii, deformări ale picioarelor), care au ca element comun riscul pentru ulceraţii şi/sau amputaţii ale membrelor inferioare. La pacienţii diabetici, prevalenţa ulcerelor piciorului variază între 4-10% şi incidenţa amputaţiilor, între 0.46 şi 13.7/1000, incidenţă de 20 de ori mai mare comparativ cu populaţia nediabetică. Riscul pentru amputaţii este de 2-3 ori la pacienţii cu istoric de ulceraţii comparativ cu cei fără istoric.

În vederea evidenţierii importanţei care trebuie acordate de către practicieni, prevenirii şi tratamentului precoce al leziunilor piciorului la pacienţii diabetici datele epidemiologice au fost grupate în reguli, respectiv:

  • “regula 15”, 15% dintre pacienţii diabetici vor prezenta o ulceraţie pe parcursul vieţii, 15% din ulceraţii se complică cu osteomielită, 15% se soldează cu o amputaţie, sau;
  • “regula 50”, conform căreia 50% din amputaţii sunt transfemurale sau transtibiale, 50% din pacienţii care au suferit o amputaţie suferă o a doua amputaţie.

Prevenirea şi tratamentul precoce şi corect al ulceraţiilor poate reduce cu 50-80% numărul amputaţiilor. Aceasta se poate realiza numai cu ajutorul unei echipe multidisciplinare care include: medicul de familie, diabetologul, dermatologul, chirurgul, neurologul, ortopedul, asistente specializate şi, evident, pacientul.

PS. Pe www.edmed.ro se poate efectua cursul de educaţie medicală continuă la distanţă intitulat: Piciorul diabetic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *