Complicaţii acute şi cronice ale diabetului zaharat la vârstnic

Diabetul zaharat este una dintre cele mai frecvente boli cronice, a cărei incidenţă şi prevalenţă creşte cu vârsta, aşteptându-se ca între 1995-2025 prevalenţa să crească cu aproximativ 41% în ţările dezvoltate.

Grupul pacienţilor vârstnici cu DZ este heterogen, incluzând persoane cu DZ de tip1 cu debut în copilărie, persoane cu DZ de tip 2 diagnosticat înainte de 65 de ani şi pe cele cu DZ diagnosticat după această vârstă.

Complicaţiile DZ se manifestă acut (pe termen scurt) şi cronic (pe termen lung) şi sunt asociate la vârstnic cu risc crescut de morbiditate şi mortalitate. Conform statisticilor rata mortalităţii este de aproape cinci ori mai mare la vârstnicii cu DZ decât la persoanele de aceeaşi vârstă, fără DZ, pacienţii vârstnici fiind mai predispuşi la anumite complicaţii acute.

Diureza osmotică datorată hiperglicemiei, asociată cu scăderea senzaţiei de sete, creşte riscul de deshidratare, hiperosmolaritate, hipopotasemie, scăderea secreţiei de insulină, accidente trombotice sau chiar şoc cu acidoză lactică. De asemenea ultimele studii au prezentat relaţia dintre apariţia deficitelor cognitive în urma DZ pe termen lung şi a hipoglicemiilor la vârstnic.

Pacienţii cu DZ prezintă o accelerare a procesului de îmbătrânire, ceea ce îi plasează într-o grupă de risc cu dezvoltarea fragilităţii de la vârste înaintate. De asemenea, relaţia dintre obezitatea sarcopenică (scăderea masei musculare şi creşterea masei adipocitare la nivelul organelor cavitare şi abdominal) şi accelerarea complicaţiilor apărute în urma diabetului la un pacient vârstnic este îndeaproape urmărită.

Complicaţiile pe termen lung (cronice) se dezvoltă şi se manifestă în ani de zile, în special la nivel cardiovascular, ocular, renal şi nervos. Există complicaţii macrovasculare (datorate macroangiopatiei: angină pectorală/infarct miocardic, accident vascular cerebral, boală vasculară periferică) şi complicaţii microvasculare (datorate microangiopatiei: nefropatie, neuropatie şi retinopatie). O entitate aparte o formează piciorul diabetic, o cauză frecventă de amputaţie a membrelor inferioare.

PS. Pe www.edmed.ro se poate efectua cursul de educaţie medicală continuă la distanţă intitulat: Complicaţii acute şi cronice ale diabetului zaharat la vârstnic.

Cursul oferă algoritmi pentru diagnostic, tratament şi prevenţia complicaţiilor bazate pe literatura de specialitate şi practica de zi cu zi. La vârstnic obiectivul major este de a promova calitatea vieţii şi a menţine autonomia pacientului. O entitate aparte şi care este dificil de tratat o formează piciorul diabetic, o cauză frecventă de amputaţie a membrelor inferioare. Piciorul diabetic va face obiectul unui alt curs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *