Medicii şi terapeuţii vor fi înlocuiţi de Apps?

O întrebare pusă prea devreme sau o previziune pentru viitor? Ţinând cont de amploarea luată de Apps se poate spune că aceste aplicaţii (pe smartphone, tabletă sau computer), gândite pentru rezolvarea şi monitorizarea unor aspecte din viaţă de zi cu zi vor înlocui treptat contribuţia în vivo a profesioniştilor din sănătate.

Iată câteva exemple de Apps la modă. Denumirea lor le recomandă de la sine.

Pentru gestionarea emoţiilor şi stării de bine, a îmbunătăţi satisfacţia în viaţă zilnică şi a face faţă sentimentelor negative, există un App care oferă soluţii simple şi efective: Happify. Prin jocuri şi activităţi, totul evidence-based, acest App ajută la dezvoltarea unei gândiri pozitive astfel încât să te simţi bine la sfârşitul zilei. Criticii susţin că ar fi de ajutor pentru cei care sunt singuri, nu au un consilier şi/sau nu îşi permit să plătească un psihoterapeut!

Pentru clamare, meditaţii sunt utilizate, printre altele: Stop, Breathe &Think şi Calm. Limbajul este prietenos şi ele sunt de fapt ghiduri pentru relaxare, eliberarea de stress şi sănătate mintală.

Pentru monitorizarea simptomelor un exemplu este AsthmaMD. App-ul permite introducerea şi stocarea informaţii specifice în astm (peak flow, FEV-1, triggeri, medicaţie, simptome) pe care le analizează şi le afişează grafice de prognoză, severitate. Informaţiile pot fi trimise medicului contribuind la îmbunătăţirea diagnosticului şi tratamentului.

Pentru condiţia fizică poate cel mai popular este My Fitness Pal. Acest App se adresează pierderii în greutate, dietei şi exerciţiului fizic şi apreciază continuu consumul caloric proteine/grăsimi. Necesită introducerea greutăţii corporale şi alegerea obiectivelor propuse, cele nerealiste sau periculoase fiind eliminate din start. Progresul scăderii în greutate poate fi împărtăşit cu alţii din reţeaua socială a acestui App.

PS. FDA (US Food and Drug Administration) a început din 1997 monitorizarea şi acreditarea App-urilor medicale. O listă incompletă, după cum se specifică pe site, se poate vedea AICI. App-urile medicale nu vor înlocui curând vizită la medic sau un terapeut, dar vor ajuta cu siguranţă la monitorizarea stilului de viaţă, a factorilor de risc din mediul ambiant, a unor boli, simptome, parametri şi la redefinirea consultului medical şi al comunicării medic-pacient.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *