Hipertensiunea şi tulburările cognitive la vârstnici

Expunerea cronică la valori ridicate ale tensiunii arteriale (TA) creşte riscul de deces prin accident vascular cerebral (AVC), insuficienţă cardiacă, boli coronariene, renale şi determină modificări cerebrale, soldate cu tulburări cognitive şi demenţa la vârstnici. La nivel mondial TA crescută determină apariţia a jumătate din cazurile de boală coronariană şi AVC.

Valorile TA considerate normale sunt 140/90 mmHg. Prevalenţa hipertensiunii arteriale (HTA) creşte odată cu înaintarea în vârstă şi este mai ridicată la bărbaţi decât la femei.

TA ridicată HTA afectează arteriolele cerebrale şi cauzează deficit cognitiv său “cerebral small vesels disease”. Caracteristicile HTA la vârstnici sunt expunerea îndelungată la valori ridicate ale TA, prezenţa aterosclerozei, TA sistolică crescută şi TA diastolică scăzută, sensibilitate mai accentuată pentru hipotensiunea ortostatică.

Scăderea valorilor TA înseamnă şi la vârstnici, scăderea riscului de morbiditate şi mortalitate prin BCV. O scădere a TA sistolice cu 20 mmHg la vârstă medie (între 40-49 ani) scade şansa de deces prin AVC cu peste 60%. Aceeaşi scădere a TA la vârstă de 80-89 ani scade această şansă cu 33%. O scădere cu 10 mmHg a TA diastolice are acelaşi rezultat ca în cazul scăderii celei sistolice cu 20 mmHg.

În tratamentul HTA la vârstnici se ţine cont şi de afectarea cognitivă preexistentă. La vârstnicii vitali tratamentul HTA se face după protocoalele existenţe. Dintre medicamente cele mai indicate pentru prevenirea tulburărilor cognitive sunt antagoniştii de calciu şi sau de angiotensină-II (RAAS). La vârstnicii cu fragilitate (stabilită clinic, nivelul de funcţionare în activităţile zilnice, morbidităţi – demenţe, insuficienţe de organ, etc, comorbidităţi, speranţa de viaţă, dependenţa de îngrijire, s.a.) scăderea valorilor TA poate avea efecte negative asupra calităţii vieţii. Studiile arată că o scădere a TA diastolice sub 70 mmHg poate înrăutăţi prognosticul. De aceea decizia de tratament trebuie bine gândită împreună cu pacientul şi cei care îl îngrijesc. Chiar dacă se are în vedere scăderea TA cu 10-20 mmHg, se recomandă să se menţină peste valorile ţintă de 140/90 mmHg şi tratamentul să se aplice după sloganul “start slow, go slow”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *