Digitalizarea procesului de eliberare şi administrare a medicamentelor în spitale

În toate sistemele de sănătate se fac greşeli în dozarea şi administrarea medicamentelor în spitale. Acestea se soldează cu incidente minore şi uneori deces ceea ce a determinat managerii din spitale să investească în securitatea administrării medicamentelor. La nivel internaţional se estimează că 1 din 5 administrări de medicamente este greşită ceea ce se datorează în mare parte faptului că această activitate este frecventă, formează o parte importantă din timpul de lucru şi este efectuată de oameni. Greşeli frecvenţe sunt administrarea unui alt medicament, unei alte doze sau formă de administrare, unui alt pacient, pe o altă secţie sau la un alt moment decât cel prescris de medic.

Metodele folosite pentru reducerea erorilor legate de medicaţie sunt consemnarea cu acurateţe în dosarul medical (electronic, cel mai indicat), controlul efectuat de o a doua persoană (de ex. În cazul injecţiilor şi perfuziilor desemnarea unei nurse pentru surpra-control), implicarea pacienţilor (mai ales a celor cu afecţiuni cronice, care îşi cunosc bine medicaţia), raportarea greşelilor şi discutarea lor şi nu în ultimul rând digitalizarea procesului de distribuire şi administrare a medicamentelor.

Digitalizarea completă a procesului de eliberare şi administrare a medicamentelor în spital pare să fie cea mai bună metodă de reducere a greşelilor legate de tratamentul medicamentos. În acest context se înscrie şi proiectul pilot din Spitalul din Deventer (Olanda), care are 350 paturi şi deserveşte 200.000 de locuitori. S-a calculat că într-un an administrarea medicamentelor se face de 250.000 de ori şi deşi numărul erorilor a scăzut managerii cred că se poate şi mai bine. De aceea s-a introdus MedEye, un mic computer prevăzut cu un scanner care controlează la patul bolnavului dacă acesta primeşte medicaţia ce i-a fost prescrisă.

Medicamentele despachetate se pun într-un sertăraş iar aparatul verifică dacă sunt cele corecte. Pe o secţie este nevoie de 3-4-5 aparate MedEye care sunt purtate de asistentele care administrează medicaţia, de la pat la pat. Scanerul recunoaşte tabletele, capsulele şi dacă jumătăţile de tablete au doză suficientă. El este conectat la dosarul medical electronic în care pacientul, cu ajutorului unui cod poate urmări tot ce se consemnează în dosar. Aceste experiment este urmărit şi evaluat periodic şi se crede că va fi implementat în spitalele olandeze. MedEye poate fi folosit şi de farmacişti.

P.S. Olanda este pe primele locuri în lume la digitalizarea serviciilor în general şi a celor din sănătate în special. Investiţiile în digitalizarea medicală au crescut de la an la an la fel şi numărul proiectelor inovative în ICT. Acest trend a fost iniţiat şi este sprijinit în primul rând de organizaţiile profesionale ale personalul medical şi ale pacienţilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *