Diagnosticul de dislipidemie cu App-ul

Displipidemiile sunt un factor de risc major în pentru bolile cardiovasculare (BCV). Cauzele lor sunt multiple, nu toate dislipidemiile trebuie asociate cu ateroscleroză şi unele, de ex. Hipercolesterolemia familiară, sunt moştenite şi pot avea consecinţe şi pentru restul familiei.

Spectrul lipidic este format din lipoproteinele, care sunt de mai multe feluri:

  • Chilomicronii, care transportă trigliceridele de la nivelul intestinelor;
  • VLDL (‘very low density lipoproteins’), formate în ficat, care transportă trigliceridele la nivelul ţesutului periferic;
  • IDL (‘intermediate density lipoproteins’), o formă intermediară de VLDL;
  • LDL (‘low density lipoproteins’) formate în mare parte din colesterol şi care în mod normal sunt distruse în ficat de receptorii LDL;
  • HDL (‘high density lipoproteins’), care transportă colesterolul de la celulele din periferie la ficat fie direct fie prin intermediul altor lipoproteine.

Cea mai mare cantitate de colesterol plasmatic (~70%) se află în LDL. În jur de 20% se găseşte în HDL şi mult mai puţin în VDL şi chilomocroni (2).

Pentru determinarea profilului lipidic se măsoară în sângele venos: colesterolul total (CT), HDL (sau ‘’colesterolul bun’’), raportul CT/HDL, LDL (sau ‘’colesterolul rau’’) şi trigliceridele.

Adesea la pacienţii cu dislipidemie se măsoară doar LDL, parametru frecvent asociat cu ateroscleroză. LDL conţine o apoprteina-B (apo-B) spre deosebire de HDL care nu conţine această apo-B.

Această deosebire a stat la bază dezvoltării App-ul Apo-B, o aplicaţie gratuită pentru Android şi Apple, cu ajutorul căreia se poate pune diagnosticul de dislipidemie în mai puţin de 1 minut. Pentru a o putea folosi este nevoie de măsurarea nivelului apo-B în sânge, pe nemâncate. În aplicaţie se introduce nivelul apo-B, al trigliceridelor şi al colesterolului total. Algoritmul de diagnostic al App-ului Apo-B a fost gândit de o internistă olandeză şi un cardiolog canadian şi este utilă doar pentru depistarea dislipidemiile cauzate de lipoproteinele care conţin apo-B.

PS. Dacă într-adevăr acest App este de folos clinicienilor în practică zilnică, pot spune numai cei care îl folosesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *