Screening-ul cancerului de col uterin

screening-col-uterinÎn România, Programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin se adresează populaţiei eligibile formată din femei în vârstă de 25-64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin, netestate citologic în ultimii 3 ani. Testarea în cadrul programului organizat de depistare precoce a cancerului de col uterin se opreşte la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani numai dacă acestea au ultimele 3 examene citologice Babeş-Papanicolaou normale.

Nu sunt eligibile femeile care prezintă absenţa congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin. Programul de screening este implementat din anul 2012, este gratuit pentru populaţia ţintă indiferent de statutul asigurat/neasigurat, se derulează prin medicul de familie şi medicul specialist obstetrică-ginecologie şi utilizează ca metodă de screening citologia cervicală convenţională.

Screening-ul cancerului de col uterin este recomandat anual pacientelor cu vârsta până în 30 ani şi ulterior la 2-3 ani dacă pacienta a prezentat 3 rezultate benigne consecutive. Datele din literatură recomandă oprirea testării la 70 ani sau în cazul pacientelor cu histerectomie totală şi fără rezultate de tip CIN (neoplazie cervicală intra-epitelială) 2-3.

Recoltarea citologiei cervico-vaginale (sinonime: PAP test, citologie cervico-vaginală Babeş-Papanicolau, frotiul cervico-vaginal) se realizează de către personal specializat după pregătirea pacientei astfel:

  • Cu 24-48 ore înainte de recoltarea probei trebuie să fie evitate: raporturile sexuale, lavajul vaginal, alte tratamente intravaginale (geluri, creme, contraceptive, dezinfectante, lubrifianţi) sau alte manevre intravaginale (tampoane intravaginale, explorare vaginală);
  • Se recomandă recoltarea în afara perioadei menstruale, în perioada de mijloc a ciclului menstrual, iar în cazul infecţiilor, după tratarea acestora;
  • În cazul procedurilor medico-chirurgicale, se recomandă recoltarea înainte de examinarea manuală, înainte sau la minim 24 ore post-colposcopie cu aplicaţie de acid acetic, la 3 luni de la recoltări anterioare, iar în cazul electro-rezecţiilor, polipectomiilor ca şi postpartum ar trebui să existe un interval de 1.5-3 luni.

Cancerul de col uterin prezintă frecvent o evoluţie lentă, motiv pentru care leziunile displazice sunt deseori întâlnite. Acestea se clasifică în uşoare, moderate şi severe şi se notează CIN 1, CIN 2, respectiv CIN 3. Deşi CIN 1 şi 2 au tendinţa de regresie, evoluţia spre CIN 3 şi neoplazie este prezentă în procent crescut (5).

PS. Aceste text este din cursul de educaţie medicală continuă la distanţă acreditat intitulat “Cancerul de col uterin”. Pentru detalii şi înscriere mergeţi AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *