Alergiile alimentare, un diagnostic dificil

alergii1Nu se cunosc date precise despre prevalenţa alergiilor alimentare în populaţia generală. Se aproximează că 1-2% dintre adulţi şi 1-3% dintre copii ar avea alergii datorate alimentelor. Şansa de a face o alergie alimentară scade odată cu înaintarea în vârstă. Iar relaţia dintre un aliment şi alergia alimentară la acel aliment este influenţată şi de moda “alimentară”.

Nici în Olanda, ţara cu cea mai studiată populaţie, nu se ştie precis prevalenţa acestei boli. Cea mai înaltă autoritate sanitară din ţară (Gezondheidsraad) crede că 1-3% dintre adulţi şi 4-6% dintre copii ar suferi de alergii alimentare; se constată o creştere a alergiilor alimentare secundare.

Cel mai alergen aliment este laptele de vacă, iar prevalenţa alergiilor cu acest aliment este de 2-3% în primul an de viaţă. Urmează în ordine descrescândă alergiile la: fructe, nuci/alune, carne/peşte, legume, scoici/creveţi, aditivi, condimente, cereale/gluten şi ouă.

Diagnosticul se bazează în mare parte pe anamneză (prezenţa disconfortului/durerilor abdominale, modificări cutanate – rash, prurit, papule şi simptome de tip astmatic) şi în funcţie de severitatea simptomelor se pot face teste cutanate (dublu orb cele mai indicate) şi determinări de alergeni specifici şi IgE. Din punct de vedere ştiinţific unele investigaţii nu şi-au dovedit utilitatea şi se crede că ele pot conduce la un diagnostic şi un tratament greşit. Este vorba despre determinarea IgG, testele electro-dermale, kineziologia, testele citotoxice.

alergii2

Paradoxal este faptul că la grupa de vârstă 18-49 de ani prevalenţă autognosticului este de peste 40%; pacientul îşi pune diagnosticul de unul singur sau ajutat de familie/cunoscuţi, internet şi alte surse media (TV, radio, reviste, ziare). Medicul de familie le descoperă în aproape jumătate din cazuri, iar restul dietiştii şi “vindecătorii”. Se crede că medicii au puţin timp la dispoziţie şi puţine mijloace de diagnostic pentru a descoperi la timp şi a diagnostica corect alergiile alimentare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *