În majoritatea ţărilor angajarea profesioniştilor din sănătate se face printr-o procedură de selecţie care are mai multe etape. Dacă scrisoarea de intenţie/prezentare şi CV-ul şi-au atins scopul veţi fi invitaţi la un interviu. Felicitări! Acest lucru înseamnă că sunt o mulţime de candidaţi care au rămas în spatele dumneavoastră. O realizare de care ar trebui să fiţi mândru. Interviul constituie etapa cea mai importantă pe care trebuie să o promoveze, cu succes, orice candidat la ocuparea unui post.
Fie că sunteţi un începător sau un veteran în domeniul de solicitare a unui post, cel mai bine este să vă pregătiţi riguros pentru interviul de angajare. Uneori, selecţia începe deja de la momentul în care păşiţi în interiorul instituţiei.
Interviul reprezintă faza finală şi, implicit, cea mai importantă a unei proceduri de angajare. Este o încercare pentru noi toţi şi un fel de “quiz” la care răspunsul trebuie dat repede, clar şi precis. De la data trimiterii scrisorii de introducere şi a CV -ului şi până la chemarea la interviu poate trece o anumită perioadă de timp. De aceea este recomandabil ca acest timp să fie utilizat de candidat pentru pregătirea susţinerii acestuia.
Uneori angajatorii primesc pentru un loc de muncă zeci sau chiar sute de solicitări. Statisticile arată că, dintre cei 200 candidaţi care aplică, în ţările Europei Occidentale, în medie, pentru un post declarat vacant, numai 20 ajung la interviu.
De obicei, există o procedură de selecţie cu mai multe apeluri consecutive sau runde de calificare în care veţi vorbi, de obicei, cu persoane diferite. Între aceste runde poate exista un interval de câteva zile până la câteva săptămâni. Uneori, o rundă de discuţie este suficientă pentru un angajator să facă alegerea candidatului potrivit. Alteori sunt necesare mai multe runde de interviuri. Primul interviu este adesea pentru orientare sau exploratoriu. Din ce în ce mai instituţii medicale propun un interviu telefonic înainte de a decide dacă doresc să vă întâlnească faţă în faţă sau nu.
Interviul într-o limbă străină este dificil şi necesită o pregătire serioasă a candidatului. Uneori trebuie să fiţi pregătit pentru o testare la limba scrisă (o traducere, redactarea unui text, etc) şi vorbită sau să completaţi diverse formulare, anchete.
PS. Pe www.edmed.ro se poate efectua cursul de educaţie medicală continuă la distanţă intitulat: “Pregătirea interviului de angajare” (detalii AICI). În acest curs vor fi expuse câteva dintre cele mai importante aspecte necesar a fi respectate în pregătirea şi susţinerea unui interviu de angajare astfel încât greşelile datorate necunoaşterii cerinţelor interviului să poată fi în mare parte evitate. De asemenea vor fi prezentate câteva exemple din experienţa personală a autoarei.