Început acum 6 ani, studiul despre diabetul zaharat (DZ) realizat de Universitatea din Maastricht (Olanda) în regiunea Maastricht-Heuvelland se va încheia în 2019. Dintre cei 10.000 de participanţi, 1/3 sunt persoane cu DZ şi până acum au fost colectate date ce însumează peste 70 de terrabytes (TB).
Unicitatea studiului se datorează: includerii unui număr mare de participanţi cu şi fără DZ de tip 2, monitorizarea complicaţiilor, analiza tuturor cauzelor şi efectelor posibile ale bolii şi, nu în ultimul rând utilizarea unor tehnici sofisticate de cercetare. În centrul special amenajat fiecare participant din studiu va fi examinat în amănunţime, atât fizic, mental cât şi stilul de viaţă. Examinarea se va repeta în fiecare an, timp de 10 ani.
Una dintre metodele de monitorizare este utilizarea unui pedometru tridimensional, ce va fi purtat 8 zile la rând de fiecare participant şi va înregistra în detaliu paternul şi parametrii mişcărilor acestuia. Se ştie că lipsa de mişcare este un factor de risc important în apariţia bolilor iar populaţia din regiunea unde se efectuează studiul petrece 9 h/zi în poziţie şezând. O analiză preliminară a datelor sugerează că dacă şezutul se va înlocui cu ½ h/zi de mişcare (mers, urcarea scărilor, alte activităţi similare) se poate reduce riscul de apariţie a DZ cu 20%.
Alte rezultate preliminare arată că există mult mai multe persoane cu prediabet decât s-a crezut, practic numărul lor s-a dublat comparativ cu 10 ani în urmă (1 milion în prezent în Olanda) şi că în afară de stilul de viaţă există numeroşi factori de risc de mediu implicaţi în apariţia DZ, de ex: poluarea, inhalarea de toxine şi stresul.
Datele vor fi colectate şi prelucrate de 250 de angajaţi dintre care 25 de doctoranzi.
PS. Rezultatele examinării participanţilor sunt comunicate şi medicilor lor de familie care vor putea astfel să acorde sfaturi şi tratament personalizat.
“Particularităţile diabetului zaharat la vârstnic”, curs online la distanţă acreditat, detalii aici.