Cancerul de col uterin

“Cancerul de col uterin este, la nivel mondial, al patrulea cel mai comun cancer la femei. El ocupă, în ţările dezvoltate, locul doi ca incidenţă în rândul cancerelor ginecologice şi reprezintă a treia cea mai comună cauză de deces prin cancer la femei.

Principalul factor de risc al acestei boli este considerat a fi infecţia cu Human Papiloma Virus (HPV), aceasta fiind prezentă la aproximativ 99.7% dintre pacientele cu neoplasm de col uterin. Histologia scuamoasă este întâlnită la aproximativ 70% dintre cazuri, este urmată de adenocarcinom la aproximativ 25% şi de alte tipuri histopatologice la 5%.

Diagnosticul se suspicionează pe baza datelor clinice, paraclinice – test Babeş Papanicolau şi se confirmă prin biopsie. Tratamentul este radioterapic, chimioterapic şi chirurgical, succesiunea acestora fiind diferită în funcţie de stadiul, vârsta şi statusul de performanţă din momentul diagnosticului.

După terminarea tratamentului multi-modal, pacientele rămân în urmărire periodică, iniţial la 3 luni, ulterior la 6 luni şi apoi anual toată viaţă. Se consideră că riscul maxim de recidivă este în decursul primilor 2 ani.

Aspecte clinice

Suspiciunea prezenţei cancerului de col uterin se bazează pe examinarea clinică- ginecologică, testare Babeş Papanicolau şi se confirmă prin biopsie şi examen histopatologic. Perioada lentă de trecere de la leziuni displazice la maligne determină ca simptomatologia clinică în stadiile incipiente să fie inexistentă sau frustă. Pe măsură ce boala progresează, principalele simptome ce apar sunt menoragia/ metroragia, sângerările între menstre sau postcoitale. Prin evoluţia locala a tumorii aparsimptome ce sugerează invazia în organele pelviene precum simptomele urinare sau rectale (hematurie, hematochiezie, scurgeri urinare sau fecale prin vagin). Există cazuri în care prezența tumorii cervicale se poate manifesta prin durere pelviană sau lombară cu iradiere pe partea posterioară a membrelor inferioare.”

PS. Textul de mai sus este citat din cursul EMC online “Cancerul de col uterin” acreditat de CMR cu 12 credite EMC. Detalii AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *