Despre muncă şi-au dat multe persoane celebre cu părerea: “Munca este refugiul oamenilor care nu au ceva mai bun de făcut” (Oscar Wilde); “Munca pe care o îndeplinim cu plăcere ne vindecă de truda ei” (William Shakespeare); “Să crezi că un zeu, să porunceşti ca un rege, să munceşti ca un rob” (Constantin Brâncuşi). Printre ei şi Charles de Gaulle care asocia muncă fără limite cu “nebunia”: “La vie n’est pas le travail: travailler sans cesse rend fou”.
Pornind de la termenul alcoolism a apărut “workaholism”, popularizat din anii ‘70 şi înseamnă: impulsul de a munci în continuu fără o motivaţie bine definită, de a utiliza efort şi timp nelimitat în detrimentul altor activităţi din viaţă de zi cu zi. Cu alte cuvinte, a fi dependent de muncă. Dependenţa de muncă este bine cunoscută în UŞĂ şi frecvent întâlnită în Japonia unde este considerată boală profesională. Există peste 350 de centre de tratament al japonezilor dependenţi de muncă şi cu toate acestea în fiecare an se înregistrează numeroase decese din această cauză. Despre dependenţa de muncă s-au efectuat diverse studii şi a fost analizată legătură dintre workaholism şi unele tulburări psihice.
Unul dintre ultimele studii de acest fel a fost efectuat prin analiză datelor obţinute de la un lot de peste 12.000 de muncitori norvegieni [*] care au completat o anchetă publicată pe pagina ediţiilor online a cinci mari cotidiene în a două jumătate a anului 2014. Întrebările au fost cu caracter general (referitor la sex, relaţii maritale, educaţie, profesie, s.a.) şi specifice pentru completarea de scale pentru detectarea anxietăţii, depresiei, ADHD, dependenţei de muncă, tulburărilor obsesiv compulsive. Aproape 8% dintre respondenţi au fost consideraţi “workaholici”. Profilul acestora a fost: persoană tânără, femei, neimplicaţi în vreo relaţie cu sexul opus, manageri, freelanceri şi cu simptome de ADHD, tulburări obsesiv compulsive, depresie. Cercetătorii au ajuns la concluzia că anumite tulburări psihice sunt asociate cu “workaholismul”, frecvent ADHD şi anexietatea şi au sugerat că persoanele care muncesc şi prezintă anumite caracteristici şi tendinţă la dezvoltarea dependenţei de muncă, pot fi din timp identificate şi se pot lua măsuri preventive.
PS. Muncă este sănătoasă, dar cu măsură.
[*] Andreassen CS, Griffiths MD, Sinha R, Hetland J, Pallesen S (2016) The Relationships between Workaholism and Symptoms of Psychiatric Disorders: A Large-Scale Cross-Sectional Study. PLoS ONE 11(5): e0152978. doi:10.1371/journal.pone.0152978