Iradierea tumorilor mobile

Radioterapia a început să se dezvolte de la începutul secolului trecut odată cu descoperirea a două elemente radioactive poloniu şi radiu. În prezent este folosită preponderent în tratamentul cancerului. În funcţie de mărimea tumorii, localizare, extensie, stadiu, starea pacientului şi simptomele asociate, radioterapia se aplică cu scop curativ, paliativ şi simptomatic. Efectele secundare sunt numeroase şi în funcţie de localizare, doză şi asocierea cu chimioterapia, sunt acute şi tardive şi pot conduce la întreruperea radioterapiei.

Printre inconvenientele de până acum ale acestei terapii adjuvante s-au numărat lipsa de vizualizarea suficientă a tumorii în timpul iradierii, iradierea concomitentă a ţesuturilor sănătoase din jur şi dificultatea de a iradia cât mai ţintit tumorile din organele care se deplasează odată cu mişcările respiratorii.

Pentru a îmbunătăţi iradierea tumorilor mobile cu respiraţia există aparatul numit View Ray MRIdian. În lume există 6 asemenea CT-scanere multidimensionale şi primul din UE a fost achiziţionat şi este utilizat de VUmc Cancer Center din Amsterdam.

Indicaţiile sunt în primul rând tumorile de pancreas aflate foarte aproape de stomac şi duoden care până recent nu au putut fi iradiate din cauza mobilităţii şi pericolului de a nu leza organele de vecinătate. Alte indicaţii sunt tumorile de prostată, vezică urinară, sân, intestin subţire, renale, hepatice, pulmonare, metastazele reduse s.a.

Faţă de radioterapia convenţională, aplicarea radioterapiei cu acest aparat permite vizualizarea MRI tridimensional a tumorii şi iradierea ţintita şi doar dacă tumoră se află la locul ei, nu se mişcă. Datorită preciziei iradierii se pot administra doze mai mari de radiaţii ceea ce creşte şansele de vindecare. Tratamentul durează mai puţin şi efectele secundare sunt mult mai reduse. Ceea ce înseamnă că se pot trata mult mai mulţi pacienţi decât până acum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *