Anticoncepţie fără hormoni

anticonceptionalePrintre metodele anticoncepţionale fără utilizarea hormonilor se numără: steriletul, sterilizarea, folosirea de metode de barieră (pesarium, condoame), spermicide, planificarea familială naturală bazată pe modificările corporale în timpul ciclului menstrual (temperatura corpului, secreţia vaginală, modificări ale colului uterin), abstinenţă. Cu toate acestea anticoncepţionalele orale rămân în topul preferinţelor metodelor de anticoncepţie la toate vârstele. Efectele lor adverse nu sunt de neglijat şi cercetătorii caută de ani de zile alternative la anticoncepţia orală bazată pe administrarea hormonilor.

În acest context se înscrie şi recenta publicaţie a cercetătorilor israelieni [*] despre rolul prostaglandinelor în ovulaţie şi posibilitatea de a influenţa acest proces şi a inhiba ovulaţia. Transportorul prostaglandinelor care influenţează ovulaţia este o proteină transmembranară, un important mediator în ovulaţie. Inhibarea acestui transportor determină inhibarea ovulaţiei în experimentele pe şoareci ceea ce pare să fie o metodă fezabilă de contracepţie la femei. Rămâne doar ca această metodă să fie confirmată pe modele umane. Un motiv de reticentă este dacă blocarea transportorilor nu va avea şi alte efecte nedorite în restul corpului uman.

[*] Yerushalmi et al. The prostaglandin transporter (PGT) as a potential mediator of ovulation. Science Translational Medicine 11 May 2016:Vol. 8, Issue 338, pp. 338ra68
DOI: 10.1126/scitranslmed.aad2709

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *