După Facebook, cea mai utilizată formă virtuală de mesagerie din lume, este WhatsApp cu peste un miliard de utilizatori, din februarie a.c. Această aplicaţie poate fi instalată pe telefoanele mobile cu acces la internet şi permite transmiterea de mesaje scrise, audio şi video. WhatsApp este în proprietatea Facebook şi a fost pusă în discuţie referitor la păstrarea confidenţialităţii datelor transmise, în nenumărate rânduri. App-ul salvează automat fotografiile, video, într-un Cloud ce poate fi accesat şi de alţi utilizatori.
Cu toate acestea medicii din întreagă lume folosesc din ce în ce mai mult această aplicaţie pentru a se consulta reciproc. Mai ales transmiterea de fotografii sau video ale unui proces patologic, semn(e) de boală, a devenit extrem de utilizată. De asemenea se transmit şi mesaje despre interpretarea unor rezultate, stabilirea de diagnostice sau recomandarea de terapii. Marele avantaj al utilizării App-ului este transmiterea şi primirea rapidă a mesajelor, ceea ce economiseşte timp şi ajută la rezolvarea unei situaţii dificile chiar în timpul consultului sau efectuării unei manevre, operaţii.
Asociaţiile profesionale nu interzic utilizarea WhatsApp dar susţin că transmiterea de date medicale cade sub incidenţă secretului profesional şi ar trebui efectuată cu mare grijă. În principiu toate reţele virtuale de comunicare pot fi accesate de hackeri. De aceea se recomandă medicilor privitor la utilizarea acestui App următoarele:
- Transmiterea numai datelor care nu pot conduce la identificarea pacientului în cauză;
- Alegerea unei altei căi mai sigure de transmitere, de exemplu printr-o reţea de email bine securizată;
- Acceptarea şi urmărea normelor de întrebuinţare a reţelelor sociale de medici în interesul serviciului, în conformitate cu protocoalele existente în instituţia respectivă.
PS. O alternativă este App-ul securizat pentru medici numit Esculapp, care nu salvează automat imaginile pe smartphone iar mesajele transmise sunt securizate.