Muzică pe holurile de spital

muzica-pe-holurile-de-spitalEfectul terapeutic al muzicii este binecunoscut şi au fost publicate numeroase studii din care reiese că ar reduce reduce durerea şi stresul. De exemplu, la copiii cu arsuri, schimbarea pe fond muzical a pansamentelor (o manevră cunoscută că extrem de dureroasă) reduce semnificativ durerea şi angoasa. Acelaşi efect a fost observat şi în rândul pacienţilor ce vor fi supuşi sau au fost supuşi unor intervenţii chirurgicale. Muzica reduce stresul pre şi post operator ceea ce se traduce în îmbunatăţirea funcţionării sistemului imun, eliberarea redusă de hormoni de stres, scăderea tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac.

În gări şi în holurile spitalelor olandeze s-au instalat de acum câţiva ani piane la care persoanele cu aptitudini au voie să cânte pentru a relaxa trecătorii şi vizitatorii. Pornind de la constatările studiilor, în Spitalul din Rotterdam, în câteva spitale de copii şi mai nou în Spitalul Erasmus MC din Amsterdam sunt în curs experimente pentru evaluarea efectului muzicii asupra pacienţilor.

Cercetătorii susţin că nu este uşor să efectuezi o asemenea cercetare, având în vedere gusturile muzicale diferite. A fost aleasă muzică clasică cu un ritm apropiat de cel cardiac şi s-a constatat că are cele mai pozitive efecte asupra sănătăţii. Un exemplu este Sonata pentru două piane în Do major KV 448 de Mozart.

În holul spitalului din Amsterdam s-a instalat un pian la care concertează un student la medicină. Trecătorii sunt entuziasmaţi şi lasă pe capac felicitări cu mesaje de apreciere. Din grupul de cercetători face parte o doctoriţa care a studiat şi conservatorul şi căreia îi aparţine ideea acestui experiment. Iar un profesor de chirurgie a înfiinţat grupul “Muzică şi medicină” pentru a studia efectele muzicii asupra sănătăţii, bolii şi procesului de vindecare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *