Viruşi care provoacă modificări în creierul fetusului uman

Recent pe lângă citomegalovirus, herpes şi virusul rubeolei, s-a mai adăugat un nume pe lista cu viruşi care produc modificări în creierul fetusului. Virusul Zika, un arbovirus originar din Africa şi zonă Asia-Pacific, este transmis de ţânţarii din specia Aedes. Prin activităţi de comerţ şi cu ajutorul călătorilor, virusul a ajuns în peste 46 ţări şi teritorii. În America Latină, numai în Brazilia s-au înregistrat mai mult de 1,5 milioane de persoane infectate cu virusul Zika, urmată de Columbia şi Insulele Capului Verde.

Şase ţări, Brazilia, Polinezia Franceză, El Salvador, Venezuela, Columbia şi Suriname au raportat în acelaşi timp cazuri de microcefalie şi/sau sindromul Guillain–Barré. În Brazilia se presupune că infecţia cu virusul Zika ar fi determinat peste 1100 de cazuri de microcefalie la nou-născuţi.

În prezent infecţia cu virusul Zika a fost constatată şi în Europa. În Olanda, infecţia a fost diagnosticată la peste 20 persoane venite din Caraibe, în special din Suriname, fostă colonie olandeză. Prognozele privind răspândirea virusului sunt sumbre, se vorbeşte de o pandemie şi OMS a alocat resurse financiare importante pentru a efectua cercetări ştiinţifice, a descoperi un vaccin şi a pune la punct strategii de prevenţie.

Până atunci călătorilor, celor din zonele afectate şi în special gravidelor, li se recomandă măsurile de preventive clasice utile şi în cazul malariei şi febrei Dengue: evitarea zonelor cu ţânţari şi a muşcăturilor de ţânţari prin utilizarea de creme, spray-uri, de îmbrăcăminte adecvată şi a plasei de ţânţari pe timpul nopţii etc.

PS. Ceea ce de fapt “îngrijorează” este faptul că încă nu s-a dovedit ştiinţific relaţia dintre microcefalie şi sindromul Guillain–Barré şi infecţia cu virusul Zika. Ceea ce se afirmă se bazează doar pe observaţii. Pe lângă această, au fost confirmate calea de transmitere sexuală şi prin sânge şi prezenţa virusului în alte fluide corporale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *