Şi războaiele desfiinţează spitale

razboaiele-defiinteaza-spitaleRăzboiul din Siria a început de aproape 6 ani. Criza umanitară continuă, sfârşitul conflictului nu se întrevede, bilanţul este tragic şi numărul victimelor şi al refugiaţilor de toate vârstele este în creştere. În zonele de conflict asistenţa medicală este asigurată în primul rând de unităţile sanitare rămase funcţionale cu personal medical redus sprijiniţi din loc în loc de personalul de la Crucea Roaise şi de la organizaţia MSF (Médecins Sans Frontières/Doctors Without Borders/Medici fără Frontiere).

De curând MSF a publicat un raport despre situaţia în 2015 a morţilor, a răniţilor, a infrastructurii medicale şi a personalului din cele 70 de unităţi sanitare pe care le sprijină în Siria, în regiunea Damascului şi în părţile de nord şi de vest.

Au fost înregistrat în total peste 7000 de decese şi peste 150.000 de răniţi, cei mai afectaţi fiind copii şi femeile, în proporţie de 30-40%. Atacurile aeriene au lovit 63 de unităţi medicale sprijinite de MSF şi majoritatea au fost distruse parţial şi 12 dintre ele în totalitate; 84 dintre profesioniştii MSF au fost ucişi (23), răniţi (58) sau daţi dispăruţi.

În concordanţă cu “Legea umanitară internaţională”, răniţi şi morţii au fost înregistraţi pe baza nevoilor medicale fără să se specifice dacă au fost sau nu combatanţi de război şi apartenenţă. Nu s-au luat în considerare în acest raport morbitatea şi mortalitatea de alte cauze, cum ar fi malnutriţia, sau ale boli acute şi cronice, ci ca urmare a atacurilor aeriene şi a luptelor între diferitele grupări.

PS. MSF precizează că situaţia este mult mai gravă pe teren decât este prezentată în acest raport şi războiul a dus la refugierea şi uciderea personalului medical şi la desfiinţarea sistemului sanitar sirian. Raportul are limitări geografice, datorită restricţiilor impuse de autorităţile siriene şi de colectare a datelor din locuri improvizate sau distruse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *