Roboţi terapeutici

Terapia cu animale de companie ajută la alinarea şi vindecarea traumelor psihice. Dar, deoarece sunt mai uşor de controlat şi întreţinut, animalele vii sunt din ce în ce mai mult înlocuite cu imitaţii mecanice, jucării animate.

Cel mai cunoscut robot cu efecte terapeutice este Paro, de culoare albă, pluşat şi cu înfăţişarea un pui de focă. El este produs în Japonia, reacţionează dacă i se vorbeşte şi la atingere prin producere de sunete şi de mişcări, încurajând în acest fel interacţiunea şi comunicarea.

Paro a ajuns în cartea recordurilor pentru cel mai performant robot terapeutic şi este utilizat cu succes pentru stimularea comunicării la pacienţii cu demenţă, cu traume psihice şi ca animal de companie pentru copii internaţi în clinicile de pediatrie.

Recent un tânăr olandez împreună cu trei colegi de la Universitatea din Delft au construit un robot pentru a-şi ajuta mama, care suferă de tulburări de somn, să adoarmă mai repede. Unul dintre motivele pentru care unele persoane nu pot adormi este dificultatea de a respira cu regularitate. De aceea este de un real ajutor dacă lângă persoană cu dificultăţi de adormire să se afle o persoană care să respire cu regularitate, liniştit. Pe acest principiu se bazează funcţionarea robotului care ajută persoanele cu tulburări de somn. El este de fapt un rulou (o pernă) de pluş care are în interior un computer şi un motoraş. Odată ţinut în braţe robotul începe să respire liniştit iar cine pune mâinile pe “abdomenul” lui poate simţi mişcări ritmice.

PS. Într-adevăr acest robot este un substitut şi pentru cei ajunşi singuri şi învăţaţi să adoarmă ţinând pe cineva în braţe…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *