Măsurarea glicemiei fără înţepături

Potrivit statisticilor, în jur de 382 milioane de persoane, dintre care 56 de milioane numai în Europa, suferă de diabet zaharat. De zeci de ani se utilizează pentru măsurarea glicemiei cu glucometrul, o determinare rapidă a valorii glicemiei la un moment dat în sângele capilar. Principiul este o reacţie de culoare bazată pe acţiunea succesivă a unor enzime prezente în sânge (iniţial o glicoxidază, ulterior o peroxidază). Pentru obţinerea picăturii de sânge din care se face determinarea se înţeapă partea laterală a feţei palmare a primei falange a mediusului stâng. Deşi se manifestă foarte rar, unul dintre incidentele acestei metode este infectarea locului efectuării înţepăturilor. Mai frecvent, determinările repetate ale glicemiei pot cauza durere la nivelul primei falange a mediusului stâng.
De câţiva ani pacienţii cu diabet pot apela la FreeStyle® Libre Flash Glucose Monitoring System, o tehnologie modernă de determinare a glicemiei fără a se mai utiliza înţepătură degetului. Acest sistem de monitorizare a glicemiei constă dintr-un senzor rezistent la apă – un electrod adeziv, de formă rotundă, cu un filament subţire de 5 mm lungime ce se înserează sub piele în partea externă a braţului unde poate lăsat pe loc timp de 14 zile – şi un cititor (reader/scaner) care se pune peste senzor şi afişează valoarea glicemiei în mai puţin de o secundă. Scanerul este capabil să citească glicemia şi prin îmbrăcăminte şi păstrează datele timp de 3 luni. Acest sistem se poate achiziţiona în din ce în ce mai multe ţări din UE.

În Olanda acest sistem este înregistrat pentru utilizare la pacienţii cu diabet cu vârstă de 4 ani şi peşte. Nu este deocamdată inclus în sistemul de compensări al caselor de asigurări medicale, preţul este în jur de 170 euro (un sistem cu 2 sensori, suficient pentru utilizare timp de 2 săptămâni) iar un senzor costă în jur de 60 euro.

PS. De fapt sunt necesare înţepături dar în alt loc şi mai puţin frecvente şi dureroase.

13 thoughts on “Măsurarea glicemiei fără înţepături

 1. Buna ziua,
  Acest sistem de determinare a glicemiei este deocamdata costisitor si nu exista suficienta experienta; probabil ca se va perfectiona si va deveni standardul in masurarea glicemiei in viitorul apropiat.

 2. Buna ziua,

  Acest sistem este valabil pe piata inca din 2014 si este foarte bun, sotia mea foloseste de cateva luni acest senzor si are o precizie ridicata de masurare a glicemiei, comparata cu glicemiile luate din deget.
  Senzorul se pune pe brat si dupa 14 zile se indeparteaza si se poate pune urmatorul senzor. Pretul este de 60 Euro/senzor, deci 120 Euro/luna si in loc de cititor se poate utiliza un telefon cu NFC, astfel nu mai trebuie achizitionat nici un cititor.
  Noi suntem foarte multumiti de el.

 3. Din pacate acest senzor nu se poate achizitiona din Romania, nici macar on-line. Site-urile din strainatate care vand senzorul Freestyle Libre nu permit achizitionarea lui daca IP-ul computerului de pe care se face comanda este dintr-o tara in care senzorul nu este acreditat ca dispozitiv medical. Eu l-am achizitionat din Germania (60 Euro scannerul, 60 Euro o rezerva de senzor) si sunt ABSOLUT MULTUMITA de el: pot vedea pe el glicemia in orice minut, pot face oricate scanari e nevoie chiar zeci de scanari pe zi, imi arata atat glicemia la fiecare scanare cat si trendul acesteia (crester, scadere, constant)pot descarca in computer graficele cu glicemiile pe ore si pe zile, estimeaza chiar si hemoglobina glicozilata. Pot face baie cu el, rezista sub apa pana la 30 minute, nu doare cand este pus sau dat jos, pot dormi pe mana pe care este pus,nu deranjeaza nici ziua nici noaptea. Este speranta catre o viata normala pentru orice diabetic!

 4. Aș dori să pot să aflu de unde pot face rost de un senzor, în prim pas ca să văd cum se lucrează cu el, dacă cineva are de vânzafe , mi se poate adresa pe adresa de gmail: ratescudaniel2001@gmail. com
  Vă mulțumesc!!

 5. BUNA.seara.mu.numesc.Dumitru.Marieana.am.dieabet.tip.1..am.10.ani.si.nu.mai.suport.sa.fiu.intepata.si.as.vrea.sa.-mi.cumpere.parinti.un.aparat.da.nu.ste.de.unde.

 6. Buna seara,
  Eu pentru achizitionarea senzorului va recomand sa faceti dupa cum urmeaza: gasiti o persoana de incredere, care va poate trimite senzorul acasa din Italia, Spania, Franta, Anglia, Germania, … , aceste tari vand senzorii FreestyleLibre. Va faceti un cont pe site-ul lor http://www.freestylelibre.it .es .uk .fr .de, in functie de tara selectati terminatia, apoi o sa aveti nevoie de adresa cunostintei dumneavoastra si de numarul social pentru identificarea pe site, cand comandati senzorii ii comandati la adresa cunostintei si astfel platind prin credit card persoana respectiva nu trebuie sa se ingrijoreze ca ii cereti vreun ban totul fiind achitat de catre dumneavoastra. pentru livrarea in tara puteti sa folositi curierul de la attlasib care are si optiunea de a plati la destinatie, deci singurul lucru cu care o sa il deranjati pe cel de dincolo de granita este cu faptul ca ridica de la curier coletul si merge sa vil trimita dumneavoastra.

 7. Buna seara, din nou

  Pentru cei care au achizitionat doar senzorul si doresc aplicatia pentru telefon aici gasiti link-ul de unde o puteti descarca: https://apkpure.com/librelink/com.librelink.app din google play nu o sa puteti sa descarcati pentru ca este setat pe IP national download-ul aplicatiei, deci trebuie sa fiti in tara unde este aprobat senzorul.

  In speranta ca am fost de ajutor, va doresc sanatate si la cat mai putine intepaturi! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *