Câtă şi ce fel de cafea consumă medicii la locul de muncă?

doctor-coffeeCafeaua a devenit (poate) cel mai utilizat drog la locul de muncă. În antichitate, păstorii etiopieni au fost primii care au remarcat efectele ei energizante la capre, după ce mâncau boabe de cafea. Medicul german Leonhart Rauwolff a descris în 1582 cafeaua că o băutură neagră foarte utilă în afecţiunile stomacului. La mijlocul aceluiaşi secol a apărut prima cafenea în Constatinopole şi consumul cafelei s-a răspândit în secolul al 17-lea în Europa în marile oraşe cosmopolite Veneţia, Hamburg, Viena, Amsterdam, Paris, Geneva.

Dacă efectul stimulant al cafelei nu mai este pus la îndoială, despre alte efecte “benefice” se ştie mai puţin: reducerea riscului de diabet zaharat, boală Parkinson, cancer rectal, ciroză hepatică, sinucidere, boli cardiovasculare şi a mortalităţii, în general.

De obicei medicii consumă frecvent cafea la locul de muncă în primul rând pentru a înlătura oboseala. Cercetătorii susţin că doză de cafeină optimă ar fi de 400mg cofeină/zi de muncă, adică echivalentul a 6 ceşti (căni?) de cafea. Referitor la câtă cafea se consumă, există diferenţe între specialităţi.

Ideea de face un de studiu pentru a vedea mai bine diferenţele în consum aparţine medicilor dintr-un spital academic din Elveţia(*). Astfel, au fost analizate datele de la peste 700 de medici, în proporţie aproape egală bărbaţi şi femei, de mai multe specialităţi: în jur de 200 internişti, restul chirurgi (chirurgie generală, neurochirurgie, ortopedie), anestezişti, radiologi, ginecologi ş.a. Peste 80% dintre medici au consumat cafea de la restaurantul spitalului, în 2014, peste 70.000 de cafele. Cele mai multe cafele au fost băute de ortopezi (în medie, 189/de persoană/pe an), urmaţi de radiologi (177) şi chirurgii de chirurgie generală (167). Cele mai puţine cafele au consumat anesteziştii (39). Diferenţa între sexe a fost semnificativă, bărbaţii au consumat de 2 ori mai multă cafea decât femeile, la fel şi medicii cu experienţă > 5 ani, au consumat mai multă cafea decât medicii tineri. Café crème a fost cel mai mult consumată în cursul dimineţii iar espresso după prânz.

PS. Câte cafele consumaţi într-o zi de lucru? Eu: în jur de 3/zi (filtru slabă) şi din când în când câte un espresso.

(*) Black medicine: an observational study of doctors’ coffee purchasing patterns at work. BMJ 2015; 351 doi: http://dx.doi.org/10.1136/bmj.h6446 (Published 16 December 2015).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *