Frecvenţa internărilor în ultimele 3 luni de viaţă

paliatiaDespre frecvenţa internărilor în rândul bolnavilor aflaţi în ultimele luni de viaţă nu există suficienţe studii şi mai ales comparative. Limitările în efectuarea lor ţin de diferenţe în cultură şi mentalitate, organizarea sistemelor de sănătate, funcţionarea şi serviciile oferite la nivelul asistenţei medicale primare, disponibilitatea serviciilor de îngrijire la domiciliu şi paliative şi înregistrarea datelor.

Într-un articol recent (*) au fost publicate rezultatele unei cercetări de tip ‘’follow-back’’ efectuate în 4 ţări, Olanda, Belgia, Italia şi Spania, referitor la internările din ultimele 3 luni de viaţă. Astfel, medici de familie au raportat, cât de des au fost internaţi în spital, în ultimele 3 luni de viaţă, pacienţii care au decedat în perioadă 2009-2011. Din cei 4791 de pacienţi identificaţi, 1827 au fost din Italia, 1596 din Belgia, 735 din Spania şi 633 din Olanda. Mai mult de jumătate dintre pacienţi au fost internaţi cel puţin odată în spital, în Olanda 49% şi în Belgia 56%.

Cel mai mic număr de reinternări în ultimele 3 luni de viaţă, a fost înregistrat în Olanda, 8%, în comparaţie cu media din celelalte ţări care a variat între 15-20%. Doar 28% dintre pacienţii olandezi au decedat în spital, în comparaţie cu aproape 39% în celelalte ţări. Cu 10 zile înainte de deces au fost internaţi 19% dintre ei. Peste jumătate dintre pacienţii olandezi decedaţi în spital au avut cancer, faţă de 37% în Belgia, 38% în Spania şi 48% în Italia.

PS. Procentul mai scăzut de spitalizări în ultimele 3 luni de viaţă în rândul pacienţilor olandezi, se explică, susţin cercetătorii, prin pregătirea adecvată a medicilor de familie în acordarea îngrijirilor paliative terminale, colaborarea acestora cu serviciile de paliaţie la domiciliu şi echipele multidisciplinare şi transmurale de îngrijiri paliative. Un exemplu de urmat şi pentru alte ţări. Personal vă recomand, să consultaţi PALIAŢIA este o revistă on-line, înfiinţată în anul 2008, cu apariţie trimestrială şi care publică subiecte din domeniul îngrijirilor paliative AICI .

(*) Pivodic L et al. Hospitalisations at the end of life in four European countries: a population-based study via epidemiological surveillance networks. J Epidemiol Community Health;doi:10.1136/jech-2015-206073.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *