Deprivarea de somn la chirurgi şi efectul asupra actului medical

deprivarea-de-somnO cercetare efectuată prin prelucrarea datelor înregistrate de la 40.000 de pacienţi operaţi într-o clinică din Toronto s-a soldat cu o concluzie contrară a ceea ce se credea până acum: chirurgii deprivaţi de somn în timpul gărzilor care şi-au continuat a doua zi activitatea nu au făcut mai multe greşeli decât colegii lor veniţi de acasă.

În acest scop Dr. Anand Govindarajan, chirurg specializat în cancer (de la Mount Sinai Hospital şi Institute for Clinical Evaluative Sciences din Toronto) a analizat datele de la 20.000 de pacienţi operaţi de chirurgi care au operat noaptea în timpul gărzii, între miezul nopţii şi 7 a.m. Aceste date au fost comparate cu un grup similar de pacienţi operaţi de chirurgi care nu au operat în noaptea de dinainte. În analiză au fost incluse 12 tipuri de operaţii, cu drage diferite de dificultate, de la extirparea colecistului până la bypass-uri. Astfel s-a constatat că nu au existat diferenţe semnificative între cele două grupe în ceea ce priveşte, mortalitatea, spitalizarea şi complicaţiile, în prima lună după intervenţie.

PS. Cercetătorii susţin că acest studiu a fost în egală măsură important pentru chirurgi, managerii din sănătate şi pacienţi. Astfel pentru manageri poate însemna că nu este neapărat necesar să impună regului de restricţionare a operaţiilor pe timpul nopţii pe motivul reducerii costurilor şi riscului de compromitere a siguranţei pacienţilor. Pacienţii nu ar trebui să îşi facă griji pentru calitatea intervenţiilor chirurgicale prestate de medicii tocmai ieşiţi din gardă. Iar chirurgii cu experienţă pot decide singuri când efectuează operaţiile, fiind mai puţin afectaţi de lipsă de somn decât chirurgii rezidenţi.

2 thoughts on “Deprivarea de somn la chirurgi şi efectul asupra actului medical

  1. Un studiu frumos care sa justifice orele lungi, turele nesfarsite lipsa de somn, de timp liber, de viata a medicilor. Ma intreb doar cat e de transparent efectuat si care sunt conflictele de intetese…

  2. @Cris: unele intrebari vor ramane fara raspuns indiferent de cate ori si sub ce forma sunt ele adresate… 🙂 sunt convins ca nu au existat conflicte de interese… cel putin nu in declaratii…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *