Iboga şi dependenţa

În lupta împotriva dependenţei de droguri şi/sau alcool încă nu s-au înregistrat progrese evidente şi experimentele continuă. O nouă metodă de tratament a fost testată empiric şi în curând va fi folosită în studii de cercetare pentru a se evalua mai bine efectele.

Tabernanthe iboga, (sau plantă care “îţi luminează mintea”) se foloseşte de milenii în ţările vest-africane ca halucinogen în ceremoniile religioase pentru a intra în contact cu Dumnezeu. Astfel triburile de pigmei au folosit rădăcinile de iboga în ritualuri şi aşa a rezultat cultul Bwiti, o religie animistă, cu nuanţe de creştinism, răspândită mai ales în Gabon şi în Camerun. Seminţele iboga au fost şi mai sunt încă folosite ca anticoncepţional.

Diferitele părţi ale arbustului conţin numeroşi alcaloizi dintre care ibogaina, este cel mai activ. Francezii au fost primii europeni care au descris în 1864 efectele acestei substanţe. Deşi s-au efectuat experimente pe animale şi la om nici până astăzi nu se ştie precis cum acţionează. S-a observat că administrarea de ibogaină la şobolan a redus consumul de alcool prin stimularea producerii de GDNF (Glial cell line-derived neurotrophic factor).

Cunoscătorii afirmă că iboga este un psihedelic, halucinogen, cu efecte asemănătoare LSD-ul. După administrare induce o stare de “vis”, cu “vise lucide” excitante, colorate şi fantastice, care în final reuşesc să scaneze creierul/mintea, să vindece sufletul şi corpul şi să echilibreze energia fizică, emoţiile şi starea mentală. După o cură de 36 de ore unele persoane au afirmat că se simt ca şi nou născuţi!

În anii ’70 americanul Howard Lotsof s-a vindecat de dependenţă de heroină după ce a folosit iboga. De atunci şi până când a decedat acum câţiva ani, a militat împreună cu soţia sa, pentru utilizarea plantei împotriva dependenţei de droguri. Pentru că în SUA nu a reuşit să patenteze “Endabuse”, a părăsit ţara şi s-a instalat în Olanda unde împreună cu psihiatrul Jan Bastiaans, recunoscut expert în tratamentul cu LSD aplicat supravieţuitorilor din lagărele de concentrare nazistă, a experimentat tratamentul cu iboga la dependenţii de heroină.

Proprietăţile anti dependenta ale iboga au fost în anii ’90 recunoscute şi de FDA. Între timp a fost folosit de psihiatri şi de vindecători în tratamentul dependenţei de alcool şi droguri. Într-un aşezământ din Olanda au fost până acum trataţi mai mult de o mie de persoane iar un psihiatru a decis să înceapă un studiu pornind de la ideea că şi o rată de succes de câteva zeci de procente în vindecarea dependenţei este un mare câştig. Un alt motiv este evaluarea efectelor secundare. La utilizatorii de iboga în scopuri curative s-au înregistrat decese subite posibil datorate insuficienţei cardiace acute de natură toxică.

Dependenţii de cocaină, heroină, alcool, methadonă, cack, barbiturice, marihuana, nicotină, morfină, benzodiazepină, au cele mai mari şanse de vindecare. Iboga mai poate fi folosită şi în tratamentul dependent de calculator, jocuri de noroc, ADHD, traume emoţionale/psihice.

În Noua Zeelandă ibogaina va putea fi în curând prescrisă oficial în tratamentul dependenţei de droguri şi alcool. În Olanda iboga nu este pe lista substanţelor interzise şi se găseşte de vânzare în smartshopuri ca halucinogen pentru cine vrea să se rupă un timp de realitate şi să călătorească în alte lumi…

PS. Un paradox? Etnobotanicele crează dependenţă dar şi vindecă dependenţa? Un lucru ar fi de luat în calcul, valorizarea experienţei empirice a pacienţilor dependenţi… şi nu numai.

One thought on “Iboga şi dependenţa

  1. Am citit despre acest tratament cu ibogaina si mi se pare si dupa cum am zis ca am citit , ca ar fi solutia catre dependenta de care suferim(vorbesc din prisma unui dependent de heroina).a-si fi dorit sa fie si in romania astfel de centre cu acest tratament zic eu ,ingenios,si sa fie accesibil si oamenilor de rand!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *