Transplantul de fecale

Clostridium difficile, o bacterie gram-pozitivă, anaerobă ce se găseşte în mod normal în tractul intestinal, este cauza unei diarei (pseudoemebranoasă) grave la pacienţii trataţi timp îndelungat cu antibiotice, mai ales cu clindamicină, ampicilină şi cefalosporine. Pe lângă utilizarea de antibiotice (metronidazol şi vancomicină) o metodă eficientă de tratament a acestei infecţiei intestinale severe este “transplantul de fecale”.

De secole, în China, pacienţii cu diaree gravă erau trataţi cu aşa numita “supă galbenă” făcută din apă şi fecale de la o persoană sănătoasă. În 1958 o echipă de chirurgi din Colorado (SUA) a efectuat clisme cu fecale la patru pacienţi aflaţi în stare critică după o colită pseudomembranoasa fulminantă. Această intervenţie a dus la vindecare lor rapidă.

Recolonizarea intestinală cu bacterii (din speciile Bacteroidetes şi Firmicutes) a florei intestinale distruse după diferite infecţii, la pacienţii cu imunitate redusă, sau cu boli neurologice, boala Parkinson, scleroză multiplă, boala Crohn, colite cronice, obezitate, diabet zaharat, sindrom metabolic, se experimentează sau se practică cu succes de mai multe zeci de ani în diferite clinici din lume. Un studiu randomizat publicat în New England Journal of Medicine în 2013 a a raportat o vindecare de 94% a colitei pseudomembranoase cauzate de Clostridium difficile după transplantul de fecale, faţă de 31% în cazul utilizării vancomicinei.

PS. Auzisem de acest “tratament” în timpul facultăţii de la asistentul de semiologie. Deşi lucrez de mai mulţi ani cu pacienţi în vârstă, cei mai mulţi instuţionalizaţi şi cu risc de dezvolta o diaree cu Clostridium, încă nu m-am întâlnit până acum cu o situaţie în care să fie nevoie de un asemenea transplant. Cine are experienţă şi cine ar recomanda un asemenea tratament?

One thought on “Transplantul de fecale

  1. eu personal am facut tatalui meu acasa transplantul de fecale pt clostridium difficile . a functionat din prima !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *