Tratament nou în fibrilaţia atrială

În Europa, aproape 6 milioane de persoane au fibrilaţie atrială (FA) iar numărul lor se va dubla în 2050. Persoanele acum în vârstă de 40 de ani au 25% şansă să dezvolte pe parcursul vieţii fibrilaţie atrială. FA este cea mai frecventă tulburare de ritm care se manifestă cu precădere la persoanele în vârstă de peste 60 de ani.

Cele mai frecvente cauze sunt pe lângă îmbătrânirea populaţiei şi supravieţuirea îndelungată a persoanelor cu boli cardiovasculare, ceea ce predispune la complicaţii şi schimbarea stilului de viaţă (cu una dintre consecinţe apariţia obezităţii şi/sau a diabetului zaharat) şi nu lipsit de importantă, tensiunea arterială crescută.

Depistarea, urmărirea şi tratamentul se face în echipă multidisciplinară, cu medici (de familie, cardiologi, chirurgie toracică) dar şi cu nursă specializată, fizioterapeut, psiholog şi dietist.

De curând Universitatea din Groningen (Olanda), a început un studiu de amploare la care vor lua parte în jur de 3000 de pacienţi din toată Europa. Se va acorda mai multă atenţie pacientului în vârstă şi începerii tratamentului/dispensarizării mult mai devreme decât până acum. De asemenea se va acorda mai mult atenţie intervenţiilor chirurgicale (ablaţia) şi cardio geneticii, o disciplină dublă şi relativ nouă, dar aflată în plină dezvoltare. Protocoalele de FA au fost revizuite în mai multe ţări din EU şi în SUA.

PS. Se ştie că prin ţesutul cicatricial cardiac nu se propagă stimuli electrici. Bazat pe aceasta în tratamentul FA se practică ablaţia (producerea unei cicatrici în ţesutul cardiac acolo unde se manifestă tulburarea de ritm). Una dintre neajunsurile acestei tehnici este legată de grosimea cicatricii, care, pentru a stopa propagarea impulsului electric, trebuie să străbată peretele cardiac în întregime.

La Spitalul Academic din Maastricht se practică de aproape 3 ani o nouă metodă de tratament a FA. “Ablaţia hibridă” (în traducere liberă) este o tehnică combinată de producere în acelaşi timp a unei cicatrici în interiorul şi în afara peretelui cardiac. Se recomandă pacienţilor cu FA rezistentă la tratamentul cu electroşocuri şi/sau medicamentos. Pentru efectuarea ablaţiei hibride este necesară o bună colaborare între chirurg şi cardiolog. La un an de la acest tratament 90% dintre pacienţi au intrat în ritm sinusal şi au renunţat la medicamente.

Spitalul Academic din Maastricht a devenit un centru de referinţă mondial în practicarea acestei tehnici unde vin să înveţe chirurgi şi cardiologi din toată lumea.

4 thoughts on “Tratament nou în fibrilaţia atrială

  1. Aceste proceduri sunt, deocamdata, de nivel SF pentru Romania… in conditiiile in care se mai moare de pneumonie in spitale, apar infectii intraspitalicesti severe din cauza lipsei dezinfectantelor… asa ca aceasta Olaroiu sa revina cu picioarele pe pamant…

  2. Buna ziua, Ma numesc TUDOSE DUMITRU si am 67 ani,locuiesc in orasul PLOIESTI, str. ALEEA Scoli ,nr 8 Bl. 50 C Ap. 27 ,Et.7. Email: tudosedumitru @yahoo.com In data de 22 iulie 2014 am fost diagnosticat cu FLUTTER ATRIAL. Mi sa prescris tratament:cordarone cate 2 pastile de 200mg. la orele 17,19,21 si 08(23.IUL. 2014):ELIQUIS 2 pe zi seara si dimineata si pe data de 23 iul. 2014, la ora 10 ma-m prezentat la medic am repetat electrocardiograma si mi sa comunicat ca am iesit din flatter si mi sa pus diagnosticul fibrilatie atriala remisa si tratamentul :TOLURA 40 mg. 1 pe zi seara si RYTMONOR 150mg. 1-1-1. cu ecg la 3 luni.In data de 27 iul.2016 m-am internat de urgenta la Sp.judetean Ploiesti ,pana pe data de 31 iul.2016. Diagnostic :FLUTTER ATRIAL PERSISTENT REPETATIV, tratament: cordarone 200 mg.1/zi 1-0-0,concor 5mg 2/zi 1-0-1,eliquis 5mg 2/zi 1-0-1cu indicatia de studiu electrofiziiologic.Perioada 04.aug.2016-06 aug.2016 am fost internat la Sp.Universitar Bucuresti,unde pe 05 aug. s-a practicat conversie electrica laritm sinusal .Diagnostic :1-Flutter atrial comun persistent,convertit electric la ritm sinusal,2-Fibrilatie atriala /primoepisod,convertita chimic la ritm sinusal (antecedente recente).3-Regurgitare mitrala usoara prin prolaps de valva mitrala anterioara. 4- Regurgitare tricuspidiana usoara.5- Hipertensiune arteriala grad 1,grup de risc(ESC/ESH 2013) Tratament :Apixapan (Eliquis) 5mg. 2 /zi 1-0-1 Cordarone 200 mg. 4/zi (2-2-0) timp de 4 zile,ulterior Cordarone 200mg.1/zi (1-0-0),Concor 5mg. 1,5/zi (1-0-1/2).Efectuarea saptamanala a ECG. Perioada 28 aug.-02 sept.2016 internat la Sp.universitar Bucuresti,diagnosticul : 1.-Flutter atrial comun persistent recidivant cu toleranta hemodinamioca.2-Fibrilatie atriala paroxistica convertita electric la ritm sinusal 3-Ablatie prin RF de istm cavotricuspidian-4-Regurgitare mitrala usoara prin prolaps de valv amitrala anterioara 5-Regurgitare tricospidiana usoara. 6-Hipertensiune arteriala grad 1, grup de rsc inalt (ESC/ESH 2013). Tratament : Apixaban (Eliquis) 5 mg. 2/zi
    91-0-1,Cordarone 200mg. 1/zi( 1-0-0),Concor 5mg. 1/zi( 1-0-0),Tritace 5mg 1/zi (0-0-1) Reevaluare periodica cardiologica,initial peste 3 .saptamani.Am urmat tratamentul si investgatiile primite de la medicul care mi-a facut ablatia si medicul cardiolog curant, ultima medicatie fiind: -Titrace 5mg 1/zi 1-0-0,-concor 2,5mg 1/zi 1-0-0,-Tertensif 1,5mg 1-0-0 . In data de o2 nov.2016 m-am prezentat la medicul de familie si i-am relatat ca simt pulsul marit si am o stare nu tocmai ok. Mi s-a facut ECG si am fost disgnosticat ; Fibrilatie atriala , am primit medicamentaia cordarone 200mg 3/zi plus celelalte medicamente si mi sa spus sa vin pe 04 nov., cand mi sa repetat ECG cu acelasi diagnostic, am fost trmis in aceasi zi la medicul curant cardiolog care a confirmat diagnosticul si medicamentatia: 1-CORDARONE 200mg 3/zi timp de 10 zile,dupa care 1/zi; 2-Eliquis 5mg 2/zi 1-0-1; 3-Tritace 5mg 1-0-1/2; 4-Concor 5mg. 1/zi 1-0-0; 5- Tertensif 1,5 mg 1/zi 1-0-0 timp de 3 luni. in jurul datei de 30 nov. sa ma prezint din nou la medicul cardiolog . Va rog frumos Care este punctul dumneavoasra de vedere si ce ma sfatuiti ? Va multumesc anticipat.

  3. Pt Dl Tudose Dumitru,
    Buna ziua,
    Problema dvs tine de medicul cardiolog, si cred ca nu exista solutie mai buna decta sa va duceti cu regularitate la consultatiile stabilite de acesta. Anumite proceduri pentru tratamentul fibrilatiei sunt inca in faza de studiu, de experiment. Protocoalele s-au revizuit si sunt sigura ca medicul dvs curant, este informat despre asta si va poate sfatui cel mai bine. Eu nu sunt in masura sa va dau sfaturi, nefiind de specialitate si nefacand parte din intentia acestui blog, care este de a informa despre evolutii din domeniul medical. Va urez multa sanatate

  4. In perioada 04 nov.201-22 dec.2016 am fost la consult la inca 3 medici cardiologi,unul mi-a dat acelasi tratament ca medicul meu curant,iar celalti doi ,nu au fost de acord cu cordarone si nici cu electrosoc(cei 2 medici sunt pe specialitatea aritmologie)Ce sa fac??????

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *