Îngrijire medicală între medieval şi modern

Izvoarele cu apă termală din Baden Baden, oraş din sud-vestul Germaniei, situat la poalele Schwarzwald, sunt cunoscute încă din timpul împăratului Hadrian. Caracalla (Mărcuş Aurelius Severus Antoninus Augustus, 188–217) a vizitat locul pentru a-şi trata o artrită rebelă. Termele fondate de romani în anul 80 en şi numite Aurelia Aquensis au fost complet distruse de triburile germanice în jurul anului 260. Au căzut în uitare până în jurul anului 1112 când, nobilul din regiune îşi stabileşte reşedinţa în acest loc şi decide să folosească apele termale în scop curativ.

Oraşul s-a numit iniţial Baden, dar pentru a-l deosebi de oraşe cu acelaşi nume din Austria sau Elveţia, a fost preferat numele de Baden în Baden. Abia din 1931 numele oficial va fi de Baden Baden. În secolul al 19-lea oraşul devine locul preferat de relaxare al europenilor, în special cei bogaţi şi/sau renumiţi şi de întâlnire a lumii mondene şi artistice. Baden Baden este una dintre cele mai renumite staţiuni balneare din lume şi un important centru cultural european.

Pe malurile râului Oosbach, un mic afluent al Rinului care traversează parcul din centrul oraşului cu peste 300 de feluri de arbori, se alfa promenada Lichtentaler Allee, străjuită de grădini în stil renascentist, cu 400 de feluri de trandafiri şi impozante palate şi vile. Trinkhalle se remarcă prin holul monumental cu coloane şi fresce. Kurpark adăposteşte un hotel şi celebrul cazino. În ruinele băilor romane, situate sub Friedrichsbad, se poate vedea sistemul de încălzire a podelelor şi pereţilor folosind apa termală. Unul lângă altul se află Muzeul de artă modernă Frieder Burda (după numele celui care şi-a donat colecţia şi a dispus construcţia lui) şi Kunsthalle Baden Baden, muzeul de artă la oraşului.

Baden Baden kerk

Se mai pot vizita fosta reşedinţă a marchizilor de Baden-Baden, palatul Neues Schloss, actualmente muzeu, opera Festspielhaus (cel mai mare teatru de operă din Germania şi al doilea că mărime din Europa), catedrala gotică Stiftskirche. Şi Mausoleul Ortodox The Stourdza Chapel (1863-1866), construit de Leo von Klenze în 1963, în prezent aflat în renovare. De aici se poate admira panorama oraşului.

PS. În Muzeul Oraşului, fost conac al marchizilor de Baden, aflat pe Lichtentaler Allee a fost organizată o expoziţie medicală intitulată: Artze, Bader und Bărbiere (deschisă între 08.06.2013 – 29.09.2013). La primul etaj al acestui muzeu este permanent ilustrată istoria oraşului din cele mai vechi timpuri şi până astăzi. Jocului de noroc îi este dedicată o întreagă secţiune. Etajele superioare sunt rezervate pentru expoziţii temporare, cum a fost şi aceasta.

În expoziţia “Artze, Bader und Barbiere” s-a prezentat dezvoltarea îngrijirilor medicale în oraşele din sud-vestul Germaniei din Evul Mediu şi până în secolul la 19-lea. Din secolul al 15-lea se introduc în Europa noi profesii medicale. “Băieşii şi frizerii”, organizaţi în bresle, au fost secole de-a rândul responsabili pentru tratamentul rănilor, traumatismelor, durerilor articulare. “Medicii, cu instruire academică”, prescriau tratamentele medicamentoase şi practicau cele mai frecvente metode de vindecare cunoscute la acea vreme, ventuze, luarea de sânge, băi de tot felul. Vizitatorii au putut urmări grupări tematice despre marile epidemii ale Evului Mediu (ciumă, lepră, sifilis) şi studia documente despre diferenţele şi concurenţa dintre medici, bărbieri, farmacişti, dentişti, moaşe şi băieşi. De asemenea a putut fi cercetată o bogată colecţie de mobilier şi echipamente de balneofizioterapie, instrumente, remedii, relicve mumificate, mijloace ajutătoare medicale, etc. Pe timpul expoziţiei s-au organizat şi prelegeri pe teme medicale de interes larg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *