Asistenţa medicală la Australian Open 2013

Federer-preparingLa primul turneu Grand Slam de tenis al anului, Australian Open din Melbourne, sunt prezenţi în fiecare an zeci de mii de iubitori ai tenisului de câmp de toate vârstele şi din toată lumea. Complexul sportiv din jurul Arenei Rod Lever aflat în inima oraşului, oferă toate facilităţile şi permite accesul tuturor, inclusiv persoanelor cu disabilităţi. Arenele dispun de locuri speciale pentru spectatorii cu nevoi speciale şi însoţitorii lor. La nevoie se pot închiria mijloace ajutătoare, de la scaune cu rotile până la cărucioare pentru copii…

In stand-by sunt mai multe echipe (para) medicale pentru jucători şi pentru spectatori. Un cabinet medical echipat pentru asistenţă de urgenţă se află în holul principal al arenei Rod Lever iar salvările sunt parcate în apropiere.

În rândul spectatorilor, stress-ul fizic (căldura, statul îndelungat pe scaun sau în picioare…) şi/său emoţional (mai ales în timp partidelor aprig disputate) pot determina: deshidratare, insolaţie, dureri necontrolate, sincope, atac de cord, crize de epilepsie, crize astmatice, etc.
În rândul jucătorilor la început de carieră neobişnuiţi cu efortul cerut de turneul din Melbourne – unde se spune despre climat că pot exista patru sezoane în aceeaşi zi! – Epuizarea şi deshidratarea sunt un motiv de abandon. Altfel, jucătorii suferă de afecţiuni musculoscheletale – tendinite (cot, pumn, umăr, şold, călcâi, genunchi…), dureri de spate, entorse (frecvent de gleznă), flictene, arsuri de soare, escoriaţii, micoze interdigitale, gastroenterite, cataruri, etc.

PS. Am fost spectator la Australian Open în cele două zile cu sferturi de finale. În pofida aglomeraţiei, căldurii şi oboselii acumulate ca spectator şi fân… Nu poţi să nu remarci atmosfera incredibilă, sportivă, prietenoasă şi relaxantă a acestui turneu. De plictiseală nici nu poate fi vorba, mai degrabă de lipsa de timp, deoarece este tot timpul ceva nou de văzut şi de făcut. În timpul meciurilor în Arena Rod Lever este o linişte vibrantă şi totală în timpul jucării punctelor, întreruptă doar de zgomotul lovirii mingiei şi ocazional de exclamaţiile de admiraţie, uimire sau suspans ale spectatorilor. Grupurile de fani îşi manifestă suportul în timpul pauzelor spre deliciul celor prezenţi. Publicul este educat şi disciplinat şi puţin părtinitor; se aplaudă în primul rând jocul de înalt nivel şi punctele deosebite. Fără doar şi poate şi la această ediţie a turneului, Roger Federer, a fost numărul 1 în preferinţele publicului, inclusiv off court. Elegantă şi lipsa aparentă de efort cu care se mişcă. – Sau mai bine zis “pluteşte” pe teren – şi loveşte mingea sunt deocamdată neegalate. Tenismanul Roger Federer – încă pentru mulţi (şi mă includ) eternul number one – se poate lăuda şi cu o longevitate sportivă fără evenimente medicale majore datorate în primul rând stăpânirii unei tehnici perfecte de joc, utilizării unui echipament de calitate, dozării optime a efortului şi menţinerii unei condiţii fizice adecvate pe tot timpul anului pentru a evita uzura.

Both-Rod-Laver-Arena

Marinela-brancard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *