Le Negresco 100 de ani!

e 4 ianuarie 1913 îşi deschidea oficial porţile Hotelul Le Negresco situat pe Coasta de Azur, în Nisa, pe malul Baie des Anges şi pe Promenade des Anglais, pe terenul de lângă Vila Massena. Le Negresco a fost deschis în cadrul unei recepţii fastuoase la care au participat şapte capete încoronate. De la început acest hotel de lux a fost conceput să bată toate recordurile acelor timpuri: lumină electrică de la întrerupător, linii telefonice private în camere, încălzire centrală, curăţirea aerului prin aspirare, sterilizarea apei prin raze ultraviolete, sistem de curierat pneumatic pentru distribuirea corespondenţei direct în camere şi în câteva luni avea să aibă cele mai mari încasări avute vreodată de un hotel.

7-Negresco hall

Pe 4 ianuarie 1913 îşi deschidea oficial porţile Hotelul Le Negresco situat pe Coasta de Azur, în Nisa, pe malul Baie des Anges şi pe Promenade des Anglais, pe terenul de lângă Vila Massena. Le Negresco a fost deschis în cadrul unei recepţii fastuoase la care au participat şapte capete încoronate. De la început acest hotel de lux a fost conceput să bată toate recordurile acelor timpuri: lumină electrică de la întrerupător, linii telefonice private în camere, încălzire centrală, curăţirea aerului prin aspirare, sterilizarea apei prin raze ultraviolete, sistem de curierat pneumatic pentru distribuirea corespondenţei direct în camere şi în câteva luni avea să aibă cele mai mari încasări avute vreodată de un hotel.

Numele hotelului emblemă a rivierei franceze este versiunea franţuzită a numelui celui care a avut ideea să-l construiască: Henri Negrescu (1868-1920), născut în Bucureşti, fiul unui hangiu din preajma capitalei. Fire de aventurier, el va cutreiera Europa de la vârsta de 15, va învăţa mai multe limbi şi practica mai mult meserii, inclusiv cea de maître d’hotel şi de restaurant. În final se va stabili pe Coasta de Azur şi în Monte-Carlo se va face cunoscut în lumea mondenă ca o persoană elegantă, afabilă şi inteligentă, cu ştiinţa savoir faire-ului. În Nisa, în timp ce era directorul Cazinoului Municipal, îl va întâlni pe Eduard Niermans, un celebru arhitect olandez. Împreună cu Niermans, Henri Negresco îşi va realiza visul de a construi un hotel care să găzduiască clienţii bogaţi. Izbucnirea Primului Război Mondial va duce la rechiziţionarea Le Negresco şi transformarea lui în (poate) cel mai luxos spital din acea vreme. Sfârşitul războiului va marca declinul unei (belle) epoci şi clientela bogată se va retrage de pe riviera aducând falimentul cazinourilor şi hotelurilor de lux, printre care şi Le Negresco. Henri Negresco este nevoit să cedeze pe nimic hotelul statului francez, în semn de recunoştinţă pentru Legiunea de Onoare cu care a fost decorat. Se va retrage ruinat în Paris unde va muri de cancer la vârsta de 52 de ani. Hotelul va fi vândut unei familii belgiene şi în prezent este administrat de Jeanne Augier, în vârstă de 87 de ani, pe care oaspeţii o pot întâlni zilnic, în scaunul cu rotile unde este imobilizată din cauza unei gonartroze, în timp ce îşi inspectează domeniul… Neavând urmaşi, ea a decis să lase moştenire Le Negresco dar şi averea sa personală unei fundaţii special înfiinţate ce se va ocupa de asistenţă acordată persoanelor cu handicap, persoanelor nevoiaşe sau aflate în pericol şi mai ales de “… asigurarea protejării Hotelului Le Negresco şi a colecţiilor sale”. Palatul Le Negresco este o capodoperă arhitecturală în stilul belle-epoque declarat din 2003 monument istoric. De-a lungul timpului a fost îmbrăcat cu mobilier, tapiserii, lambriuri şi covoare unice şi decorat cu peste 6000 de obiecte de artă antice şi mai moderne.

PS. A fi oaspete în Le Negresco este o experienţă şi înseamnă a locui într-un muzeu. Fiecare etaj este decorat cu obiecte de artă aparţinând unei anumite epoci sau curent artistic şi camerele sunt pline de obiecte vechi, mobilier, lămpi, covoare… Micul dejun se serveşte în La Rotonde decorat cu Caruselul Pompadour, cu căluţi de lemn şi automate muzicale antice în stare de funcţionare. În imensul Salon Royal, podeaua din marmură albă de Carara, este decorată de şapte covoare în culori vii de Raymond Moretii, iar la „Nana” de Saint-Phalle, „dansează” în mijlocul portretelor regeşti şi imperiale. Aici a fost de curând deschisă o expoziţie cu intrare liberă, unde se pot găsi printre altele, obiecte personale şi fotografii ale lui Henri Negresco şi familie sale. Într-una dintre vitrine este expus un delicat costum popular românesc ce a aparţinut fiicei lui Negresco. De faptul că acest hotel somptuos a fost cândva un spital, aminteşte o altă vitrină cu fotografii şi instrumentar sanitar din acea perioadă.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *