Incidenta cancerului colorectal este diferită între regiunile globului în funcţie de dietă, (conţinutul în fibre), consumul de alcool, greutate corporală şi activitatea fizică. Mai mult de 60% din cazuri se afla în ţările dezvoltate dar în ultimii ani se înregistrează o creştere şi în ţările în dezvoltare datorită adoptării stilului de viaţă occidental.
Deoarece în majoritatea cazurilor cancerul colorectal este diagnosticat în stadii tardive, se consideră că depistarea precoce prin screening este singura modalitate de creştere a şanselor de vindecare şi supravieţuire.
În prezent se cunosc 6 metode de screening, şi anume:
- Testul cu colorant Guajak: bazat pe modificarea de culoare a unor cartonaşe unse cu fecale; metoda nu este de mare încredere;
- FIT (Fecal Immunochemical Testing): un computer detectează cantităţile mici de sânge în fecalele colectate într-un tub ce poate fi trimis şi acasă prin poştă; este o metodă neinvaziva, de încredere şi necostisitoare;
- Sigmoidoscopia; metoda invazivă; nu depistează tumorile înalte;
- Colo (n) scopia: avantajul este că permite biopsia pe loc din modificările suspecte dar este o metodă invazivă şi costisitoare;
- Colografia sau CT-scan-ul colonului; este o metodă puţin invaziva dar costisitoare;
- Biomarkerii moleculari: prin analiza ADN şi a albuminelor; abia peste 5 ani va putea fi folosită ca metoda de depistare pe scară largă.
Cea mai bună metodă de depistare şi de diagnostic este considerată colo (n) scopia, şi eventual recoltare de material pentru biopsie, efectuată de un medic specializat. În Germania această metodă a fost folosită în screening dar din cauza efectelor neplăcute şi posibilelor complicaţii, participarea fost redusă, mai puţin de 3% din cei avizaţi. Metodele combinate de screening, cum se foloseşte în Anglia, testul cu colorant şi CT-scan, sunt de asemenea puse în discuţie.
PS. Olandezii vor introduce din 2013 sreening-ul pentru cancerul colorectal în rândul populaţiei între 55 şi 75 de ani, ceea ce acum înseamnă în jur de 4, 5 milioane de persoane. Se va folosi metoda FIT şi se va efectua la fiecare 2 ani. Astfel, cei avizaţi vor primi prin poştă un tub în care vor colecta o mică cantitate de fecale după care îl vor trimite unui laborator tot prin poştă… Conţinutul tubului va fi examinat şi persoanele cu proba pozitivă vor fi invitate să facă investigaţii suplimentare. Conform anchetelor, peste 60% din persoanele avizate vor trimite testul la timp, prin poştă. În fiecare an sunt diagnosticate peste 12.000 de persoane cu acest tip de cancer şi decedează în jur de 5000 din această cauză. Depistarea din timp ar scădea la jumătate numărul deceselor prin cancer colorectal.