Procesul accentuat de îmbătrânire a populaţiei este un fapt cunoscut iar cifrele vorbesc de la sine: în 2060 numărul persoanelor peste 65 de ani din UE, în prezent în jur de 85 milioane, se va dubla iar al celor peste 80 de ani, în prezent în jur de 21 de milioane, se va tripla. Speranţa de viaţă la naştere în 2060 va fi de 85 de ani pentru bărbaţi şi de 87 pentru femei.
Conform statisticilor populaţia României va îmbătrâni în ritm mult mai rapid comparativ cu restul ţărilor europene. Pe lângă tratament şi îngrijire se vorbeşte din ce în ce mai mult de prevenţie la populaţia în vârstă proces în cadrul căruia medicilor de familie le va reveni un rol important. În ţările vestice ei se pregătesc deja să facă faţă acestei provocări. Un exemplu de investiţie în know-how îl constituţie hotărârea medicilor de familie olandezi de a urma în corpore cursuri de educaţie medicală continuă pentru prevenţia şi îngrijirea vârstnicului la domiciliu în şopul prevenirii instalării fragilităţii şi a internării în instituţii de îngrijire. De asemenea, se va introducere consultul geriatric şi planul de îngrijire multidisciplinar al vârstnicului în dosarul medical electronic.
Între 22-24 septembrie s-a desfăşurat la Cluj a II-a Conferinţa Regională a Medicilor de Familie (regiunea de dezvoltare nord-vest) cu tema “Profilaxia – o provocare pentru medicul de familie”. Pe lângă aspecte ale profilaxiei la copil şi la populaţia activa s-a discutat şi despre profilaxia la vârstnic. Împreună cu un expert european în materie, profesorul Wim van den Heuvel, am susţinut un workshop despre prevenţia fragilităţii (frail old) la vârstnic în context european. Pe lângă date demografice şi anchete de opinie cu referire la România ca membră a UE, medicii de familie prezenţi au putut participa la 2 prezentări de cazuri despre cum face un medic de familie olandez prevenţie la vârstnicul sănătos şi la cel cu multimorbiditate şi ce cuprinde un plan de îngrijire la domiciliu.
PS. Conferinţa la Cluj mi-a dat prilejul să mă întâlnesc cu vechi prieteni şi activi susţinători ai specialităţii de medicină familiei, de pe vremea când eram preşedinte la Societatea Naţională de MF/MG. De atunci această “filială”, între timp devenită asociaţie de sine stătătoare, este la fel de bine organizată iar membrii ei au rămas uniţi şi în continuu preocupaţi de a avea o bună pregătire profesională în pas cu tendinţele europene.