Dominantă de 50 de ani a cumarinelor că anticoagulant se apropie de sfârşit. O nouă generaţie de anticoagulante este deja în uz, şi anume inhibitori de trombina şi de factor Xa. Noile anticoagulante ar avea mai puţine interacţiuni cu alte medicamente iar din cauza stabilităţii farmacologice ridicate nu ar necesita monitorizarea (controlul sanguin periodic şi ajustarea dozelor) decât în cazuri speciale.
Descoperirea efectelor cumarinei a început în anii ’20 în preriile din Nord Dakota (SUA) şi Alberta (Canada). O nouă şi misterioasă maladie a fost observată simultan la cirezile de vaci şi oi în ariile menţionate. După consumarea de fân proaspăt ierbivorele s-au îmbolnăvit şi au decedat în câteva săptămâni din cauza hemoragiilor. Schofield şi Roderick, cei 2 veterinari care au constatat boala au mai observat că ea poate fi controlată dacă animalele nu mai consuma fanul “intoxicat” şi după ce au primit o transfuzie cu sânge proaspăt de la animale sănătoase. Ei au ajuns la concluzia că hemoragiile s-ar datora unui deficit de protrombina şi că ceilalţi factori ai coagulării cunoscuţi la acea vreme nu ar fi afectaţi. Observaţiile lor s-au experimentat pe mai departe în laboratoare şi aşa s-a ajuns la folosirea derivaţilor cumarinici că medicamente anticoagulante.
Cumarina este o substanţă toxică vegetală ce a fost descoperită în 1822 în boabele Tonka. Din cauza mirosului plăcut asemănător celui de vanilie, a fost produsă sintetic şi utilizată până în anii ’50 că substanţa alimentară aromatizanta după care va fi interzisă din cauza toxicităţii.
PS. Sistemul medical olandez se poate lăuda cu cel mai bine pus la punct sistem naţional de urmărire a pacienţilor ce folosesc terapia anticoagulantă. Datorită acestui sistem valorile INR sunt în limite normale la aproape 80% dintre pacienţi. Cu toate acestea, se apreciază că 30% din internările datorate efectelor adverse ale medicamentelor s-ar datora complicaţiilor hemoragice în timpul utilizării anticoagulantelor, antialgicelor NSAID şi antidepresivelor SSRI, singure sau în combinaţie.
Noile anticoagulante se pot prescrie de specialişti încă de la începutul acestui an după anumite operaţii de şold şi genunchi şi în curând pentru fibrilaţie artiala şi tromboembolii. Introducerea lor a fost solicitată în primul rând de pacienţi, care ar scăpa în acest fel de puncţiile venoase şi grija controalelor. Încă nu se ştie dacă aceste anticoagulante vor putea fi prescrise şi controlate şi de medicii de familie aşa cum se întâmplă acum cu derivatele cumarinice şi antiheparinicele. Costul unui tratament cu un anticoagulant nou pentru un pacient pe an este în jur de 3500 euro faţă de 250 euro cât este acum (care include costul derivatelor de cumarina şi serviciile legate de controlul tratamentului). Pe lângă această sistemul naţional de urmărire al terapiei anticoagulante ar trebui să se reorganizeze şi poate după un timp să dispară… ceea ce deocamdată este de neconceput.
Ma intereseaza o parere avizata despre PRADAXA. Sunt in tratament cu acest medicament de aproape un an (dg.:tromboza venoasa cr.).In spital in prima faza am fost trombolizata cu RAPILYSIN, rezultatul a fost bun.Doza zilnica de PRADAXA este de 110+75mg,nu am avut reactii secundare marcante (eventual dureri articulare pasagere mai pe la inceputul tratamentului).Este un tratament comod, nu trebuie monitorizat INR-ul,dar costa destul de mult,aprox.600 lei/ luna ( nu este compensat ).As vrea sa stiu cat timp ar fi indicat sa se foloseasca acest medicament ( un an, mai mult sau toata viata ?) Multumesc.
Pentru Oresta,
Asa cum am scris si in articolul de blog, cel putin in Olanda indicatiile sunt (deocamdata) limitate la prevenirea trombozei dupa anumite operatii pe sold (in jur de 1 luna dupa operatie) si la genunchi ( timp de 10 zile dupa operatie). Pentru alte indicatii ( tromboza, venoasa, fibrilatia atriala, etc) inca nu exista consens, cel putin la olandezi, si nici nu sunt prea multe studii concludente.
Un anticoaglant obijnuit, sintromul de ex, se poate folosi timp indelungat, despre noile anticoagulante se stie mai putin.
Va sfatuiesc sa discutati aceasta problema cu medicul curant care v-a indicat si va urmareste acest tratament,
Dr M vd Heuvel-Olaroiu
Doamna doctor, puteti va rog sa imi confirmati daca PRADAXA poate fi recomandat unui pacient diagnosticat cu ulcer? Pradaxa a inlocuit aspenterul pentru tratamentul aritmiei, tocmai din cauza afectiunii gastrice…personal, noi am inteles prospectul intr-un fel, iar medicul cardiolog nu a inteles sa ne explice pe intelesul nostru.
va multumesc!
ne puteti recomanda un medicament care sa fie tolerat de stomac, fara a accelera rana si totodata, sa nu favorizeze o hemoragie la nivelul stomacului? va multumim anticipat!!
Stimata Alina,
In primul rand dabigatran nu este inregistrat inca in toate tarile pentru tratamentul artimiei, se prefera inca warfarina.
In al doilea rand, riscul de sangerari gastrointestinale, cum este cazul unei persoane cu ulcer gastric in antecedente, se apreciaza individual de catre medicul curant pe baza informatiilor din dosarul medical. De exemplu, se stie ca riscul de sangerare este mai mare la persoanele peste 75-80 de ani, sau care iau zilnic anumite medicamente (contraindicat daca pacientul ia carbamazepina, rifampicina, fenitoina si precautii daca pacientul ia amiodarona, sa).
In al treilea rand, riscul de sangerari gastrintestinale , depinde de doza de dabigatran. In acest sens studiile nu sunt concludente, se poate spune ca acest risc este mai reduc la pacientii care iau 110 mg/2orizi dabigatran decat la cei tratati cu warfarina. La doze mai mari, de 150 mg/2orizi dabigatran, nu este nicio diferenta intre tratamentul cu warfarina si cel cu dabitragan, in sensul ca riscul de sangerare gastrointestinala este la fel de mare.
Din pacate nu va pot recomanda, un inlocuitor, deoarece nu cunosc cazul in amanunt si ar trebui sa vorbesc cu pacientul ca sa pot aprecia riscul. Dar va pot spune ca se indica un tratament cu anticoagulant daca riscul de accident vascular cerebral , ca urmare a unei aritmii (de ex fibrilatie atriala) este crescut. Inainte de a se incepe cu un anticoagulant, se estimeaza cu grija : riscul de sangerare gastrointestinala si calitatea vietii pacientului (de cate ori trebuie controlat INR, etc).
Alternative exisita cum ar fi alti inhibitorii de trombina, aspirina (contraindicata in ulcer gastric sau in combinatie cu unele medicamente), dar si aceste medicamente au numeroase contraindicatii si numai medicul curant , dupa evaluarea riguraosa si cantarirea tuturor riscurilor, poate face o recomandare pe care trebuie sa o discute pe taote fetele cu pacientul.
In concluzie despre dabigatran: in doza de 110 mg/2 ori zi este o alternativa la warfarina , pentru pacientii fara risc de sangerare gastrointestinala dar cu risc crescut de a face un accident vascular cerebral ca urmare a unei fibrilatii atriale, . DAR efectele utilizarii pe termen lung ale acestui medicament nu sunt inca bine studiate si inca nu exista un antidot.
Sfatul meu este sa vorbiti din nou cu medicul dvs curant si sa-l rugati sa va explice mai pe inteles, la ce trebuie sa va asteptati daca luati pradaxa.
Mult succes,
Buna seara.As dori sa va intreb in cazul unui tromb la cap care este solutia cea mai buna?anticoagulantele?este ceva grav,se va dizlova?mi s.a zis ca il am de multa vreme dar ca deocamdata sangele circula normal.In asteptarea unui raspuns va multumesc!
Buna ziua,
Numai pe baza acestor informatii este greu de spus ce se va intimpla. Cel mai in masura sa va sfatuiasca este medicul la care sunteti in ingrijire unde veti efectua controale periodice. Anticoagulantele previn formarea de noi trombusi.
Multa sanatate.
Buna ziua.Pe rezultatul de la RMN scrie in felul urmator:tromb sechelar la limita dintre sinusul transvers si sigmoidian stang de 8 mm,in rest sinusuri venoase contrastate normal.Mi s.a zis ca nu e nimic grav si cu rezultatul de la analize voi urma un tratament.Este ceva grav sau se poate trata?Multumesc anticipat pentru raspuns!
Buna ziua,
Imi este greu, nefiind nici de specialitate si nici nu va cunosc ca pacient sa va spun ce se va intimpla. Provbabil ca ceea ce v-a spus medicul care va ingrijeste este tot ceea ce se poate face pentru moment.
Daca aveti indoieli asupra diagnosticului sau conduitei terapeutice, puteti oricand sa cereti o a doua opinie unui medic de sprecialitate,
Toate cele bune
Buna ziua. Multumesc frumos pentru raspuns. Analizele au iesit bune, urmez un tratament de 3 luni apoi voi reveni la un control. Sper sa fie totul bine. Va multumesc pentru timpul acordat, multa sanatate!
Sotul meu i a fost inlocuita valva aortica si trebuie sa ia Sintrom toata viata si sa si monitorizeze valoarea Inr. Imi puteti spune daca exista un alt tratament alternativ care sa nu mai interactioneze cu asa multe medicamente si care sa nu mai necesite aceasta monitoizare permanenta ?
Mulțumesc .
Pentru Ancuta,
Asa cum ati citit si in ce am scris, exista o noua generate de medicamente anticoagulate care nu necesita asa de multe controale. DAR deocamdata indicatiile lor sunt restranse, deoarece nu exista dovezi suficiente ca ar fi, pentru anumite boli, mai bune decat cele vechi si pentru ca sunt mult mai scumpe.
Cel mai bine este sa va sfatuiti cu medical care il ingrijeste pe sotul dvs.
Toate cele bune, Dr. M. Olaroiu.
In anul 2012 am avut o fibrilatie atriala si am ajuns la spital. Dupa 20 de minute am iesit din fibrilatie datorita medicamentelor ce le-am primit. Am plecat acasa cu tratament. In primavara anului 2015 am facut din nou fibrilatie atriala cu fluter si am iesit dupa doua ore din fibrilatie tot cu tratament. Mentionnez ca domiciliu si medicul de familie sint din Bucuresti. Medicul cardiolog din Bucuresti imi recomanda sa iau pradaxa. Tratamentul pe care il urmez acum este Exforge 80, Dimineata, aspirin cardio la prinz, Betaloc 50 dimineata si seara. Eu locuiesc mai mereu in provincie, in Pitesti si cind am facut aceste fibrilatii am ajuns in spitalul judetean din Pitesti unde am fost tratata urgent pt aceste fibrilatii. Medicul cardiolog de aici spune sa nu iau deocamdata pradaxa si sa merg pe tratamentul de mai sus. As dori sa stiu ce ma sfatuiti d-voasta Cu stima. Constanta. Am 59 de ani.
Pentru Dna Oprea Constanta
Din pacate nu cunosc in amanunt cazul dvs si este greu sa dau un sfat online. Pradaxa este un anticoagulant nou, este scump si si sunt putine studii pe termen lung care sa ii ateste superioaritatea fata de anticoagulante mai vechi, de aceea multi medici, pentru siguranta pacientului, preferea sa le recomande pe aceste. Dvs aveti deja un anticoalgulat, aspirina, care se recomanda la persoane cu patologia ce o aveti si dvs. Cand 2 medici au opinii diferite, decizia va apartine, si trebuie sa alegeti sfatul care vi se potriveste cel mai bine, sau daca nu aveti incredere sa solicitati inca o opine.
Multumesc din suflet pentru raspunsul d voastra atit de prompt.
Stimata doamna doctor. Am 58 de ani si sunt in Bucuresti. Eu iau Sintrom de 14 ani din cauza tromboflebitei. Nu prea este eficient, desi medicul spune ca doza de 1 pastila/zi e suficient, dar eu vad ca nu prea isi face efectul. Oare pastilele de Sintrom care se vand in Romania nu contin doza care ar trebui? In strainatate exista Sintrom? Daca da, sa il comand de acolo? Medicul curant nu imi spune mare lucru. Am si mari probleme cu tiroida si nodulii la tiroida. Medicii nu stiu ce sa imi recomande decat Eutyrox, care nu este bun. Dumneavoastra stiti ceva despre medicamente eficiente pentru hipotiroidie cu noduli? Va multumesc anticipat.
Pt Dna Suciu Adriana
Acenocumarolul este cel mai folosit anticoagulant; el este produs de diferite firme, nu stiu daca exista diferente, nu cunosc studii in acest sens, dar puteti incerca o doza echivalenta de Sintrom, produs de alta firma, daca si medical dvs curant este de accord.
Tratamentul hipotiroidiei cu nodului este diferentiat in functie de cum funcioneaza glanda tiroida si/sau de felul/numarul/marimea nodulilor si poate fi niciun tratament, doar monitorizare periodica, sau medicamentos si/sau chirugical. In acest sens puteti cere sfatul unui medic endocrinolog.
Multa sanatate,
Du ce am intrat in fibrilatie acum20 de ani am luat trombostop siam facut 3 accidente vasculare mi s a schimbat medicamentul si iau sintron care ma ajutat sa traiesc inca 10 ani dar inr ete cand in crestere sau scadere desi eu iau doza prescrisa de medic rog sa ma ajute cineva
Acest asa-zis “medicament” are efecte secundare letale asupra sistemului digestiv si mi-a omorât mama si singura mea familie, in cele mai groaznice chinuri. Este o otravă avansata care te ucide în cele mai cumplite torturi. In nici un caz nu trebuie
In nici un caz nu trebuie administrat persoanelor cu probleme ale sistemului digestiv dar cel mai bine feriti-va de acest “medicament” ca de cea mai periculoasa otravă.
despre ce medicament este vorba ?
De aproape un an iau trombostop în urma unei tromboze venoase și 2 episoade de tromboflebita apărută de la prima sarcina dar la a doua sarcina ș a agravat, copii venind pe lume la diferența de un an și 7 luni, înainte de naștere am făcut fraxeparina înainte sa nasc 4 luni și după naștere 4 luni! Acum cardiologul nu mi a spus cat timp sa iau trombostope și iau și aspenter la prânz un comprimat! Acum va cer o părere, eu mai alaptez mom, bebe are un an și o luna și face și inr !la ce sa mă aștept de la acest med, îl pot înlocui cu altceva? Va mulțumesc
Buna ziua,
Va multumesc pentru comentariu. Din pacate scopul acestui blog nu este de oferi sfaturi/consultatii medicale ci de a informa, in acest caz despre noua clasa de anticoagulante. Va sfatuiesc sa apelati la medicul care va urmareste si/sau sa solicitati la o a doua opinie din partea altui medic specializat in aceasta problema. Toate cele bune, Dr M Olaroiu